Obratite pažnju
14

Koje su najčešće greške zbog kojih niste zadovoljni okusom turske kafe koju ste pripremili

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukoliko niste zadovoljni okusom turske kafe koju ste pripremili, trebate obratiti pažnju na nekoliko detalja prilikom kuhanja.

Najbitnije je da je mješavina kvalitetna i na njoj ne trebate štedjeti. Vodu na početku ne trebate čekati da proključa, prije vrenja je sklonite s ringle. Dio vode sipa se u fildžan, a u ostatak se dodaje kafa.

Promiješajte da nema grudvica i vratite na ringlu. Tik pred vrenje je opet sklonite s vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Ponovo je vratite na šporet i sačekajte da provri.

Kada je sklonite s ringle, sačekate nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Nakon toga možete poslužiti kafu.

Najčešće greške koje kvare okus turske kafe su:

  • Previše je miješate

  • Dozvoljavate da kafa prilikom kuhanja nekoliko puta dođe skroz do vrha džezve

  • Šećer dodajete nakon što ste skuhali kafu. Trebate ga nasuti dok je voda u džezvi hladna.