Savjeti iz kuhinje
62

Kako napraviti hljeb bez kvasca ili brašna

Dž. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ko bi mislio da smo odjednom postali nacija pekara? Ako su police u supermarketu prazne, ne očajavajte.

Ako ste imali dovoljno sreće da kupite vrećicu bilo koje vrste brašna, ali niste sigurni kako napraviti hljeb s njim, imamo jednostavne recepte za vas, čak i ako nemate kvasac, piše BBC. Hljeb sa sodom

Pravi, slasni hljeb sa sodom je izvrstan. Okus možete promijeniti prilagođavajući omjer bijelog i integralnog brašna. Pospite nekoliko sjemenki po ovom hljebu.

Tanki hljeb ili tijesto za picu

Možete ga za 15 minuta napraviti s običnim brašnom, chapati (čapati) brašnom, integralnim brašnom. Napunite ih i rolajte ili ih zamrznite i odmrznite u tosteru za doručak. Za tijesto za pice bez kvasca koristite brašno koje je samo "nadošlo" i spremno je za 30 minuta.

Naan hljeb

Naan hljeb možete napraviti s praškom za pecivo. Mekan je i stvarno ga je lako napraviti. Ako želite "kompletan paket", s laganim naanom kombinujte konzervirani curry umak od leće.

Pogačice

Bez obzira volite li ih slatke ili ljute, pogačice ne zahtijevaju kvasac ili krušno brašno. Pogačice od sira također su savršene za ručak ili možete napuniti tepsiju mirišljivim pogačicama poput voćne pite.

Krekeri

Nakon što napravite domaće krekere, zapitat ćete se zašto ste ih ikada kupili. Oni su tako brzi i jednostavni, plus krajnje prilagodljivi. Lijepo idu uz zdjelu supe, ali neophodni su uz tanjir sira i chutney umaka.

Nemate brašna uopće?

Možete usitniti krompir koji izvrsno prati supe ili gulaše ili ukusan doručak s paradajzom na žaru, špinatom ili jajima. Roštilj od krompira je malo manje sočan, ali podjednako dobar.

Zamjene za hljeb:

Jorkširski puding

To nije hljeb znamo, bilo da se radi o malim jorkširskim pudingima s čajem od matičnjaka ili u kombinaciji s malo običnog brašna kako bi mogli napraviti tijesto i ugoditi sebi. Oni se također sjajno zamrzavaju.

Knedle

Ne morate imati kutiju s vrećicom mlijeka u ormaru da biste napravili knedle. Za njih se koristi brašno koje samo "nadođe" s malo maslaca i jogurta. Kuhajte vegetarijansku kašu ili klasični goveđi ragu.

Palačinke

Obično bijelo brašno, integralno brašno, brašno od heljde - za pravljenje brzih i jednostavnih palačinki može se koristiti gotovo sve. Napunite ih povrćem, sirom, grahom, ribom.

Kako napraviti svoje brašno

Ako imate obično brašno, dodajte 2 kašike praška za pecivo na svakih 150 grama običnog brašna. Prosijte je kako bi se prašak za pecivo ravnomjerno rasporedio. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.