Ukusni napitak
35

Jesen je vrijeme kuhanog vina: Dobro je za zdravlje, štiti srce i krvne sudove

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kuhano vino tradicionalno se pije u jesen i zimu, najviše za vrijeme praznika. Na spomen zime mnogi se odmah sjete mirisa kuhanog vina s klinčićem i cimetom.

To je ukusni napitak koji svojom toplinom okrjepljuje, a mirisom tjera na sanjarenje.

Tradicija pripreme kuhanog vina dolazi iz Sjeverne Europe.

Kuhano vino jako dobro dijeluje na zdravlje. Naučno je dokazano da štiti srce i krvne sudove. Također pomaže u sprječavanju upala u organizmu i djeluje ako imate visok krvni pritisak. Ukoliko pripremite kuhano vino po pravilnom receptu možete ga koristiti za ublažavanje simptoma prehlade. Jedan od prednosti kuhanog vina koja se rijetko spominje jeste da može pomoći ako imate usporen metabolizam.

Slavna Marry Berry otkrila je svoj recept za ovaj zimski napitak. Balans okusa je ključan kada je u pitanju uživanje u kuhanom vinu.

Sastojci

Četiri limuna, dvije velike naranče, dvije boce crvenog vina, 1.2 litra vode, 16 klinčića, dva štapića cimeta, 150 grama šećera

Priprema

Oguliti koricu tri limuna i jedne naranče pa istisnuti sok. Preostalo voće narezati na tanke kolutove. Položiti ih na zaseban tanjir i pokriti.

Nasuti vino i 1.2 litre vode u veću posudu s poklopcem. Dodati koricu citrusa koju ste prethodno ogulili, klinčiće i štapiće cimeta. Pričekati da proključa, a potom smanjiti vatru, poklopiti i pustiti da krčka sat vremena. Zasladiti šećerom prema vlastitom ukusu. Servirati odmah, uz kolutove naranče i limuna koje ste prethodno narezali.