Sve smo degustirali
156

Burgeri, riblji burek, rebarca, sushi: Al' se ovaj vikend na Street Food Festu dobro jelo

D. J.
Foto: Klix.ba
Balašević u svojoj poznatoj pjesmi pjeva "Al' se nekad dobro jelo", a mi smo ovaj vikend baš, baš dobro jeli na trećem izdanju Street Food Festa, genijalnog događaja koji je u Široki Brijeg kroz tri dana privukao gotovo 10.000 ljubitelja gastronomije i pozitivne atmosfere iz svih dijelova BiH i Hrvatske, ali i iz Makedonije, Srbije, Njemačke i Izraela.

Devet izlagača od petka do kasnih večernjih sati u nedjelju vrijedno je spremalo ono najbolje od svoje kuhinje, a sudeći prema tome da je park Sajmište sve tri večeri bio dupkom ispunjen, ovo je definitivno festival kakav je trebao ovim prostorima.

Chefovi kuhinja za našu ekipu pripremili su po jedan svoj specijalitet i samo možemo reći da nam je drago što je pobjednika birala publika, jer izabrati najboljeg od najboljih nije nimalo jednostavan zadatak.

"Hajdučke vrleti", kultni restoran s Blidinja, na festivalu se predstavio s delicijama po kojima su inače prepoznatljivi, ali koje su samo za SFF bile prilagođene street food varijanti. Mi smo se odlučili za sendvič na bazi uštipka, janjetine i hrskave salate.

Pri prvom zalogaju jasno je da ekipa s Blidinja zna što radi, a savršeno iskombinirani sastojci složeni na tradicionalni hercegovački uštipak nas je oduševio.

"Shankly's pub" iz Mostara predstavio se na festivalu s tri burgera: Shankly’s Burger, Jalapeno Burger i King Keny cheesburger. Za nas su pripremili onaj koji nosi njihovo ime.

Ukusan i obilan, odličan je izbor kada ste baš gladni, a najvažnije je da se nakon njega ne osjećate teško i umorno.

"Profa Asian Food", mladi chef Matej Šušak, predstavio se s kulinarskom tradicijom Japana i naše kuhinje. Matej je za nas spremio Uramaki sushi, karakterističan po nekoliko punjenja, u kombinaciji kozice tempura, pečene tikvice i teriyaki mayo od domaćeg paradajza. Ova kućica privlačila je posjetitelje ukusnim zalogajima, ali i atraktivnim načinom pripreme.

Uramaki sushi nadmašio je naša očekivanja, dovoljno je reći da smo ovu kućicu posjetili više puta tijekom festivala.

Prošlogodišnji pobjednici, "Reshetka International", za nas su pripremili svoj novitet - Wagyu CROss Burger.

Burger pun okusa i sočan rađen od najcjenjenije Wagyu govedine, idealan je izbor za istinske ljubitelje mesa. Bez puno dodataka koji ovakvom burgeru jednostavno nisu ni potrebni.

Simpatična ekipa iz Dubrovnika, "Food bar Guloso" počastili su nas Huncutom. Burger je to koji se sastoji od duple juneće pljeskavice, kiselih jalapeño papričica, dimljenog sira, hrskavih nachosa i gochujang majoneze.

Iako smo već bili poprilično siti, preukusni Huncut je nestao u nekoliko sekundi.

Uzeli smo karatk predah te se zasladili sladoledom Marshall’s Gelato. Bez puno priče, ekipa iz Sarajeva trenutno radi najbolji i najzdraviji sladoled u BiH.

Kod ekipe iz Banja Luke, Kodiak Burger & Steak, probali smo njihov vege burger “Dečko koji obećava”. I ne samo da obećava, ovaj "dečko" je zavarao i najiskusnije ljubitelje mesa.

Sjajno pripremljeno pecivo i sojino meso odličan su izbor za one koji ne vole standardne mesne pljeskavice, a pred kućicom simpatičnih Banjalučana sve tri večeri stotine posjetitelja strpljivo je čekalo u redu jer se uistinu isplatilo.

Restoran "Domano" iz Širokog Brijega imao je jedinstvenu ponudu u sklopu festivala. Ukusni zalogaji fine dining iskustva nešto su što morate probati prvom prilikom.

Nas je oduševio riblji burek i lubin na podlozi od rižinog papira. Odlično iskombinirani i prezentirani sastojci kombinirani s posebnim umacima bez problema bi se mogli naći u ponudi svjetskih, vrhunskih restorana.

I za kraj smo mjesta ostavili za specijalitet neodoljive ekipe programera iz Mostara - "Von Herzog".

Njihova Pork Ribs, rebra sa suhim “rubom” dimljena četiri sata na drvetu jabuke, odležavana sat vremena i završena slatko ljutim umakom, okusom i mirisom su nas ostavila bez teksta. Sočna, ukusna i mekana rebra bili su najbolji način da završimo degustaciju na festivalu.

Upravo je Von Herzog osvojio prvo mjesto prema glasovima publike, a sudeći prema specijalitetima koje su predstavili, tipkovnice mogu "okačiti o klin".

Druga nagrada otišla je u ruke Dubrovčana i restorana Guloso, a sendviči od uštipaka koje je prezentirala ekipa Hajdučkih vrleti našla se na trećem mjestu.

Po prvi put dodijeljena je i nagrada "Chef Choice", gdje su izlagači ocjenjivali međusobno jedni druge. Najboljim je proglašen restoran Domano iz hotela Park.

Publiku su kroz tri večeri zabavljali Vojko V, Neno Belan, Ultrazvuk band i band Istovar uglja. Posljednju večer nastupio je i mladi širokobriješki muzičar Jozo Mikulić koji, sudeći prema reakcijama publike, već ima stotine fanova.

Tijekom festivala predstavljena je i likovna kolonija "Gostuša", u kojoj su umjetnici iz cijele Hercegovine stvarali djela tri dana i potom ih izložili u lounge zoni Street Food Festa.

Ono što je nas posebno oduševilo je činjenica da je ovo jedan od rijetkih festivala koji okuplja sve generacije - mlade, roditelje, djecu, bake i djedove i baš svatko je na svoj način uživao u ovom događaju.

Street Food Fest ostat će upamćen kao prvi gastro festival u Hercegovini koji već treću godinu zaredom samo napreduje, obogaćuje svoj sadržaj i čiju kvalitetu su prepoznale hiljade ljudi širom regije.

S nestrpljenjem očekujemo iduće ljeto i četvrto izdanje ovog jedinstvenog festivala koji se čvrsto pozicionirao na samom vrhu nezaobilaznih ljetnih događaja u regiji.