lifestyle
43

Fluidnost rodnih identiteta: Velika Britanija i dječacima u školi dopustila da nose suknje ako to žele

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Velika Britanija je usvojila novi "rodno neutralni" zakon o školskim uniformama koji djeci omogućava da budu otvoreniji prema ispitivanju svojih rodnih identiteta.

Novi zakon o školskim uniformama u Velikoj Britaniji dječacima omogućava da nose suknje, a djevojčicama da nose hlače, ukoliko to žele.

Zakon će biti proveden u osamdeset obrazovnih ustanova, uključujući 40 osnovnih škola, piše Independent.

Na ovaj način škole žele biti otvorenije prema preispitivanju vlastitih rodnih (gender) identiteta, a cilj je da se radi na borbi protiv diskriminacije LGBTI osoba.

"Podržavamo sve napore za podršku mladih LGBTI osoba koje preispituju svoje rodne identitete i želimo da se osjećaju sretnima i prihvaćenima u školi. Nijedna trans osoba ne bi smjela biti prisiljena na to da se oblači na način na koji se osjeća neugodno. To može napraviti veliku štetu, pogotovo kada je riječ o mladim osobama", izjavio je glasnogovornik udruženja Stonewall koje promoviše prava LGBTI osoba.

U januaru ove godine je Brighton koledž, 170 godina stara privatna škola, bio jedna od deset obrazovnih ustanova koje su usvojile sličan zakon.

Upravnik ove škole Richard Cairns za Independent je pojasnio kako su svojim učenicima dozvolili nošenje dvije vrste uniformi, a na njima je da odluče koja će to biti.

"Ova promjena je došla na zahtjev nekih roditelja, a poenta je u tome da rodni identitet mladih ljudi mora biti ispoštovan. Ako su neki dječaci ili djevojčice sretniji ukoliko se identificiraju drugačije nego na način na koji su rođeni, onda je naš zadatak da im to omogućimo", pojasnio je Cairns.

Ranije ove godine, jedna osnovna škola na Islandu je sa toaleta uklonila znakove "muški" i "ženski", u korist podržavanja fluidnosti rodnih identiteta i u cilju sprečavanja bilo koga da slijedi unaprijed zadane forme.