Potvrdilo istraživanje
60

Nije potrebno gladovati: Zamjenom jedne navike u ishrani možete izgubiti više kilograma

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Istraživači sa Univerziteta Lübeck u Njemačkoj otkrili su da zamjenom jedne navike u ishrani možemo skinuti veći broj kilograma.
Naime, njihova istraživanje je otkrilo da je važno kada imamo obroke odnosno da doručak potiče proces metabolizma poznat kao termogeneza izazvana prehranom više nego što to radi večera.

Jednostavnije rečeno, doručak omogućava da sagorimo dvostruko više kalorija nego večera. Zbog toga je bolje da imate obilan doručak, ukoliko želite izgubiti kilograme. Ova zamjena pomoći će vam i u regulaciji šećera u krvi.

Inače, termogeneza izazvana ishranom odnosi se na broj kalorija koje organizam potroši na zagrijavanje tijela tokom probavljanja hrane. Termogeneza bila je 2,5 puta veća kada bi ispitanici imali obilan i kaloričan doručak.

Ovo istraživanje također je pokazalo da doručak koji ima manje kalorija i manju hranjivu vrijednost uzrokuje veću želju za šećerom tokom dana i povećava apetit. Tako da je najbolje, kaloričniju hranu jesti početkom dana, a za večeru uzeti neki jednostavan i zdraviji obrok pun vitamina i vlakana.