Let brzinom od 230 km/h
12

Doživite najvišu planinu u Keniji očima wingsuitera

D. B.
Mount Kenya je poznati ugašeni stratovulkan i drugi najviši vrh u Africi, a nedavno su ga tokom leta wingsuit odijelima posjetili Sebastian Alvarez i Dani Roman demonstrirajući svoju hrabrost, avanturistički duh i vještine.

Wingsuit letenje, odnosno letenje u odijelu, adrenalinska je varijacija skydivinga. Wingsuiteri lete brzinama između 200 i 240 km/h, a to im omogućavaju specijalni kombinezoni s mrežastim rukavima, dok se za slijetanje koriste padobrani. Ovakva vrsta leta zahtijeva vrhunsku kontrolu tijela i ravnotežu te se obično smatra najuzbudljivijim i najopasnijim zračnim sportom na svijetu.

Alvarezov i Romanov historijski let je bio više od puke ekskapade, nakon skoka iz helikoptera s visine od oko 5.500 metara vodio ih je preko različitih ekosistema i znamenitosti te im je ujedno pružio nezaboravan doživljaj i nesvakidašnji pogled na planinu Kenya. Ova dva wingsuit pionira su tokom svoje avanture dostigli brzinu od 230 km/h.

Planina Kenya, koja se na Kikuyu jeziku naziva "Kirinyaga", što u prijevodu znači "planina bjeline", istaknuti je i legendarni vrh koji se nalazi 150 kilometara sjeverno-sjeveroistočno od Nairobija, glavnog grada Kenije.

Njegova tri vrha, Batian, Nelion i Lenana, kao i doline ispod njih, predstavljaju jedinstvene geološke značajke i izuzetnu biološku raznolikost. Vrh Batian se nalazi na 5.199 metara nadmorske visine.

Alvarez i Roman, Red Bull sportisti, su iz "ptičije perspektive" snimili kaleidoskopske padine planine, letjeli su iznad alpskih livada, područja bambusa, vriština, močvara i nekada snježnih stjenovitih vrhova. Tokom svog putovanja, oni su prošli pored ikonskih znamenitosti kao što su Template's Gates, čime su imali svježu perspektivu na spokojnu ljepotu jezera Michaelson smještenog unutar nacionalnog parka. Upravo su svoj let završili slijetanjem na savršenu obalu ovog jezera.

Alvarez je bivši vojni pilot koji je postao wingsuit senzacija. On ističe važnost leta u Keniji iz više razloga.

"Ovo je bila duboko personalna aktivnost za Dana i mene. Let iznad planine Mount Kenya je predstavljao izazov i san, a sada jača našu želju da pomjeramo granice i redefinišemo ono što je moguće", rekao je Alvarez.

Iako je ovaj let bio lični cilj za Alvareza i Romana, on je ipak poslužio višoj svrsi, odnosno privlačenju veće pozornosti na kulturnu i simboličku važnost planine Mount Kenya, koja je 1997. godine proglašena mjestom UNESCO-ve Svjetske baštine. Također, predstavlja i podsjećanje na globalni značaj očuvanja prirode i potrebe za odgovornim pustolovnim turizmom. Nekoliko autohtonih zajednica, uključujući narod Kikuyu, štuju regiju kao prebivalište Ngaija, vrhovnog bića, što je čini iznimno svetim mjestom.

"To je posebno mjesto za Kenijce, riječ je o najvišem vrhu i nacionalnom parku. Zbog toga je bilo veoma teško letjeti tamo, mi smo zapravo prvi koji smo letjeli iznad nacionalnog parka", kazao je Roman.

Treba napomenuti da se njihov nevjerovatni podvig podudario s proslavom 60. godišnjice, odnosno historijskog trenutka kada je Kisoi Munyao postao prva osoba koja je postavila kenijsku zastavu na vrh planine Mount Kenya.