lifestyle
99

Danka Zelić: Žena istovremeno može biti majka i supruga, ali i hraniteljica i poduzetnica

Klix.ba
Danka Zelić, osnivačica i predsjednica Udruženja građanki Grahovo, nova je dobitnica Mirovne nagrade Mreže za izgradnju mira za 2015. godinu. Nominaciju za Danku Zelić poslala su udruženja TPO Fondacija, Mali koraci, IMIC "Zajedno" i LI-Woman, a nagrada joj je uručena danas na manifestaciji održanoj u Kinu Meeting Point u Sarajevu povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

Danka Zelić je prošle godine bila jedna od osam dobitnica nagrade za žensku kreativnost u ruralnom životu, koju dodjeljuje organizacija Women’s World Summit Foundation kao priznanje ženama i organizacijama žena širom svijeta za izuzetnu kreativnost, hrabrost i posvećenost u poboljšanju kvaliteta života u seoskim sredinama.

Udruženje građanki Grahovo je nevladina, ženska, nestranačka, neprofitabilna organizacija koja djeluje u cilju poboljšanja uvjeta života žena i svih građana/ki Bosanskog Grahova.

Udruženje djeluje od 2000. godine i trenutno okuplja 448 članica. Trenutno zapošljavaju četiri osobe koje rade u administraciji, a pomoć u radu na projektima im pruža osam volonterki.

Udruženje građanki Grahovo u svojoj zajednici želi žene koje će imati jednako učešće u svim sferama društva, zaposlene, ekonomski osnažene, neovisne, obrazovane, slobodne da definiraju smisao njenog života i napretka. Bosansko Grahovo vide kao naseljen i obnovljen grad, zdravu sredinu, složne članove/ice zajednice koji imaju jednako i potpuno učešće u svim pravcima razvoja sredine.

"U sivilu ove općine jedina svijetla tačka su žene, a među njima jedna, jedinstvena i neponovljiva gđa. Danka Zelić, osnivačica i predsjednica Udruženja građanki Grahovo. Rat u BiH je uveliko poremetio mladost i uskratio ljepote mladih godina, ali nije uništio humanost i čovjekoljublje u njoj, tako da je njeno hrabro srce vodi u Bosansko Grahovo da radi i pomogne njegovu izgradnju", poruka je članova organizacije Mreža mira.

Dankina priča je prožeta porukom o približavanju čovjeka čovjeku i izmirenju komšija koji su nasilno podijeljeni i protjerani te kojima trebaju podrška i pomoć za suživot i opstanak u poratnoj osiromašenoj BiH. Dankino mirotvorstvo je počelo usred rata u Bosanskom Grahovu. Danka je odabrala da bude s ovim ljudima i da se zalaže za njihova prava i život dostojan čovjeka, jer je ona ispit svoje ljudskosti i vjere polagala upravo kod ljudi koji su bili zapostavljeni i zaboravljeni.

"Nominiramo je jer smatramo da je Danka velikodušna osoba koja je svojim nesebičnim djelima pomogla stotinama izbjeglica u vremenu i mjestu koje nije bilo nimalo pogodno za takav podvig zbog poslijeratnih trzavica na nacionalnoj osnovi", poručuju aktivisti.

"Ovo priznanje mi znači puno, zahvaljujem se svim nevladinim organizacijama koje su me nominirale, najviše TPO-u, i dr. Zilki Spahić Šiljak kojoj treba pripasti najveća nagrada jer je to žena koja se zalaže za što veća prava žena, jedinstvo, mir, suživot i toleranciju u BiH, ali i širom svijeta. Ona je svijetla tačka vodilja koju trebamo pratiti i samo slijediti taj put", kazala je Zelić.

U razgovoru za Klix.ba Zelić navodi kako je ključna stvar u kontekstu osnaživanja žena na svim poljima generalno podrška koja najprije dolazi iz kuće, kroz podršku porodice, a potom i kolega i kompletne zajednice.

"Ako vjerujete u neku ideju i mislite da je to moguće napraviti, veoma je važno da vas zajednica podrži, a ne da ide kontra toga. Svaka žena može biti i majka i supruga, ali istovremeno i hraniteljica i poduzetnica. Ona apsolutno može biti sve to", kazala je Zelić.

Kao i svako ko je radio u nevladinom sektoru ili radio na rušenju predrasuda, suočavala se sa brojnim poteškoćama na tom putu.

"Svako ko se bavi nevladinim sektorom uvijek naiđe na neki tvrd orah. Nekada treba pustiti vremenu, a nekad bukvalno ići glavom kroz zid, ali se rezultat uvijek postigne, samo trebate biti strpljivi i uporni. Bilo je negativnih iskustava, na njima sam učila i još uvijek učim", kazala je Zelić za Klix.ba.

Njena poruka djevojkama i mladim ženama je sljedeća:

"Bog im je dao sve, dao im je život i svijest, a današnja tehnologija im omogućava da se velika prijateljstva puno lakše sklapaju nego ranije, mislim da je to velika prednost. Prijatelji nam uvijek mogu pomoći i to zajedništvo može izgraditi toliko puno toga", kazala je Zelić.