lifestyle
0

Cat Stevens dobitnik Nobelove nagrade nobelovaca

NINA
Britanski pop-pjevač Cat Stevens, koji je prešavši na islamsku vjeru prije tridesetak godina promijenio ime u Jusuf Islam, dobit će u srijedu u Rimu Nobelovu nagradu nobelovaca, priznanje koje se svake godine dodjeljuje na summitu bivših nobelovaca u glavnom gradu Italije, saopštili su jučer organizatori.

Nobelova nagrada nobelovaca, čiji je službeni naziv "Man For Peace Award", bit će uručena Stevensu za doprinos u promovisanju mira, pomirenja među narodima i osude terorizma, navedeno je u saopšetnju.

Organizatori te manifestacije, gradske vlasti Rima i Fondacija Gorbačov, istaknuli su i Stevensovo humanitarno angažiranje koje je pomoglo ublažavanju patnje hiljadama djece i njihovih roditelja u mnogim zemljama.

Peti summit bivših dobitnika Nobelove nagrade održat će se od 10. do 12. novembra u Rimu. Na njemu će, između ostalih, sudjelovati Mihail Gorbačov, Shimon Peres, Leh Valensa, Rigoberta Menchu, Adolfo Perez Esquivel i Hose Ramos Horta.

Nobelova nagrada nobelovaca za 2003. dodijeljena je nogometnom timu talijanskih pjevača koji su za 22 godine i više od 400 utakmica uspjeli prikupiti 30 miliona eura za razne humanitarne projekte.