Pomozite drugima i sebi
11

Budite velikodušni i produžite sebi život

Klix.ba
Naučnici sa američkog Univerziteta Buffalo su otkrili da velikodušnost ima značajan utjecaj na zdravlje ljudi. Naime, oni tvrde da pružanje pomoći drugim ljudima čuva zdravlje i produžava život.

Petogodišnja studija urađena sa 846 volontera je pokazala da, kada se treba nositi sa stresnim situacijama, oni koji inače pomažu drugim ljudima mnogo lakše prolaze kroz sve probleme, a također imaju i smanjen rizik od iznenadne smrti.

Među stresne situacije su uvrštene ozbiljne bolesti, pljačke, gubitak zaposlenja, finansijski problemi i smrt člana porodice, prenosi Daily Mail.

Volonteri su u anketi davali odgovore o tome koliko su u prošloj godini pomagali članovima porodice, prijateljima, komšijama ili potpunim strancima u vidu kućnih poslova, kupovine namirnica, čuvanja djece, osiguravanja prijevoza...

"Ovo istraživanje nam pomaže da shvatimo kako pružanje pomoći drugima utječe na naše zdravlje i kako ublažava negativne efekte stresa. Naš zaključak je da pomaganje drugim ljudima smanjuje rizik od iznenadne smrti. Tokom pet godina, koliko je trajalo istraživanje, otkrili smo da je iznenadna smrt među onima koji su pomagali drugim ljudima bila izuzetno rijetka", rekao je Michael J. Poulin, vođa istraživanja.

Naučnici su naveli da, iako je poznato da društvena izolacija i stres imaju značajan utjecaj na zdravlje ljudi, nisu uspjeli utvrditi da li primanje pomoći od drugih također štiti od stresa na isti način kao i pružanje pomoći drugima.