Bebe
0

Trudnice koje se prejedaju rađaju pretilu djecu

Sarajevo-x.com
Žene koje za vrijeme trudnoće jako ugoje obično rode velike bebe, izlažući ih tako riziku da i same budu pretile.

Američki istraživači pratili su rođenja djece u Michiganu i New Jerseyju između 1989. i 2003. godine. Istraživanje su fokusirali na žene koje su imale više od jednog djeteta.

Između 513.000 žena i 1,2 miliona djece koje su proučavali, saznali su da su majke koje su dobile više od 24 kilograma za vrijeme trudnoće rađale djecu koja su u prosjeku bila teža za 150 grama od djece žena koje su u trudnoći dobile samo 10 kilograma, prenosi "Associated Press".

Studiju je finansirala američka nacionalna zdravstvena organizacija.

"Nikad nije previše rano za prevenciju pretilosti", rekao je profesor na odjelu za pretilost u bolnici Karolinska u Švedskoj, Stephan Rossner, koji nije bio povezan sa američkim naučnicima.

U SAD-u više od trećine žena koje imaju višak kilograma i više od pola pretilih žena u trudnoći dobiju više kilograma nego što doktori preporučuju. Žene koje imaju višak kilograma u trudnoći dobiju 11 do 16 kilograma, a trebalo bi da dobiju samo pet do 11.

"Djeca koja se rode sa viškom kilograma imaju puno veći rizik da takvi i ostanu cijeli svoj život", rekao je dr. David Ludwig, direktor Programa za optimalnu težinu djece u padijatrijskoj bolnici u Bostonu. "Pretila djeca imaju veće šanse da kasnije u životu razviju alergije, astmu pa čak i rak."

Ludwig kaže da kada se trudnice prejedaju višak kalorija previše stimulira rast fetusa.

"Fetus se razvija u nenormalnoj metaboličkoj okolini u kojoj ima viška šećera u krvi", rekao je. "To bi moglo promijeniti razvoj tkiva i organa".

Iako pretilost zavisi od mnogih faktora, neki stručnjaci kažu da postoji veza između težine s kojom ste se rodili i kasnije pretilosti, te da bi to trebalo natjerati majke da prate koliko kilograma dobijaju u trudnoći.

"Ovo je veoma važna poruka", rekao je profesor nutricionizma sa Univerziteta u Kopenhagenu, Arne Astrup. "Ako majke ne paze, mogle bi nesvjesno osuditi djecu na pretilost ili dijabetes, čak i prije nego što su se rodila".