Čudo u Njemačkoj
0

Preživjela beba rođena sa samo 460 grama

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Njemica koja je rodila kćerku nakon samo 21. sedmice i pet dana trudnoće postala je rekorderka kao osoba koja je rodila bebu najranije na svijetu. Beba je preživjela i danas teži 3,5 kilograma, piše današnji "Bild".

Kada je Frieda rođena, 7. novembra 2010., bila je duga 28 centimetara i teška samo 460 grama. Pet mjeseci kasnije, ona je konačno u punoj formi i veličini tako da kroz nekoliko dana može napustiti kliniku u gradu Fuldi na zapadu Njemačke, pošto sada teži 3,5 kilograma i duga je 50 centimetara, piše njemački visokotiražni list.

Njen brat blizanac Kilian nije uspio preživjeti i preminuo je peti dan po rođenju.

Dežurni ljekar bolnice izjavio je za agenciju AFP, da za sada ne postoji ništa što bi moglo ugroziti Fridu i da će se ona "razvijati normalno kao i svako drugo dijete".

"Činjenica da je Frieda uopće preživjela 'pravo čudo' jer, generalno, bebe rođene prije 22. sedmice nemaju nikakve šanse zbog nedovoljno razvijenih pluća, srca i mozga", rekao je on.

Frieda je bila smještena u potpuno sterilno okruženje, bila je na aparatima za disanje i hranjena je kroz pupak.

Svaka beba rođena prije osmog mjeseca trudnoće smatra se prijevremeno rođenom, a i bebe rođene prije 32. sedmice smatraju se visoko ugroženim u razvoju.