Psići i bebe su najbolji prijatelji
2

Porodice koje imaju psa imaju i zdraviju djecu

Klix.ba
Novo istraživanje je pokazalo da porodice koje za kućne ljubimce imaju pse, imaju i zdraviju djecu.

Istraživanje je provedeno u Univerzitetskoj bolnici Kuopio u Finskoj, a otkriveno je da bebe tokom kasnijeg života imaju manje problema sa disanjem, za razliku od onih koje nisu odrastale sa kućnim ljubimcima.

Doktori kažu da su bebe koje odrastaju uz pse manje podložne napadima kašlja, curenju nosa, infekcijama uha i da će tokom života imati manju potrebu za antibioticima.

U istraživanju je praćeno 397 mališana tokom njihove prve godine života. Bebe koje nisu odrastale u kući gdje je pas kućni ljubimac bile su zdrave 65 posto tog vremena, dok su one koje odrastaju uz pasa bile zdrave od 72 do 76 posto vremena u tih godinu dana, piše Babyexpert.com.

Ova istraživanja su potvrda onim ranijima u kojima se tvrdilo da beba koja odrasta u kući gdje ima pasa, a samim tim i prljavštine koju iza sebe ostavlja kućni ljubimac, zapravo jača imunitet i smanjuje rizik od razvoja alergija.

Ljubitelji mačaka također ne moraju brinuti, jer i ti ljubimci imaju sličan efekat na zdravlje mališana, samo u nešto blažoj mjeri nego pas.