Foto: EPA
Svakodnevna konzumacija malih količina čokolade u trudnoći ima pozitivan učinak na funkciju placente i krvotok fetusa, objavili su kanadski naučnici.
Istraživači sa Universite Laval dodaju kako malo čokolade pomaže i budućim majkama jer reducira rizik za preklampsiju, opasno naglo povišenje pritiska u trudnoći.
U studiji je konzumacija čokolade praćena kod 130 ispitanica koje su na početku promatranog razdoblja bile između 11. i 14. sedmice trudnoće.
Trudnice su zamoljene da svakodnevno tokom četeromjesečnog razdoblja jedu samo 30 grama čokolade.
Brojne ranije studije su povezale umjerenu konzumaciju čokolade s pozitivnim utjecajem na neke aspekte zdravlja kardiovaskularnog sistema.
Možda vas zanima
Rezervišite svoje mjesto
Radosti iftara u Hotelu Monti: Tradicija, udobnost i nezaboravno gastronomsko iskustvo
Vezani članci
A raste i apetit
U svijetu raste cijena čokolade, potražnja za kakaom sve veća
Inovativna dijagnostika
Je li došao kraj bolnom HSG-u? U BiH dostupna inovativna metoda pregleda sa ExEm pjenom
Često ih čujete