Savjeti stručnjaka
17

Američka psihologinja otkrila koje fraze bi roditelji trebali češće govoriti djeci u trenucima ljutnje

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Američka psihologinja Caitlin Slavens podijelila je tri fraze koje preporučuje da roditelji češće govore svojoj djeci kako bi se lakše nosili s negativnim emocijama i ljutnjom.

Slavens se pišući za CNBC fokusirala na osjećaj ljutnje kod djece, a uzevši u obzir da je ovo komplikovana emocija istaknula je koje fraze roditelji mogu koristiti kako bi im pomogli da njom upravljaju.

"Kao dječiji psiholog s više od decenije kliničkog iskustva, uvijek govorim roditeljima da ljutnja nije uvijek loša stvar. Emocije su jednostavno glasnici, a ljutnja je vrijedna poruka. To nam daje do znanja da prema nama nije postupano dobro, ili da smo na neki način povrijeđeni", navela je.

Stoga je preporučila tri fraze koje bi roditelji trebali govoriti djeci kad se osjećaju ljutito ili uznemireno:

"Vidim da se trenutno ljutiš zbog ovoga i mogu da razumijem zašto" - Mozak odraslih može prepoznati da je ljutnja ponekad manja neugodnost, ali djeci to može izgledati ogromno i nepravedno. Zato moraju znati da ih mi čujemo i vidimo, napominje Slavens.

"Stalo mi je kako se osjećaš i pomoći ću ti da prođeš kroz ovo. Šta možemo učiniti sada?" - Želite prenijeti svom djetetu da ste tim i da ste tu da mu pomognete da prođe kroz sve velike i zbrke emocije. Također želite ponuditi načine da im pomognete da izraze svoj bijes.

"Koliko je sada velika tvoja ljutnja?" - Ova strategija uključuje eksternaliziranje emocija. Djeca često neće htjeti priznati da osjećaju emociju koja se doživljava kao negativna. Međutim, kada mogu izaći izvan sebe i promatrati emociju koju osjećaju, bit će osnaženi da preuzmu kontrolu i rade na tome da emociju umanjuju.