Hrvatska
500

Širom Zagreba osvanuli grafiti protiv Milanovića, nazivaju ga udbašem i ruskim igračem

G. M.
Foto: Čitatelj/24sata.hr
Foto: Čitatelj/24sata.hr
Grafiti koji su osvanuli na nekoliko lokacija jutros u Zagrebu govore protiv predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Naime, na bijelom transparentu koji je obješen na nadvožnjak na Savskoj cesti piše "Milanović udbaš".

Na zidovima podvožnjaka u Miramarskoj ulici piše "Milanoviću, koliko su ti Rusi platili???" i "Milanoviću, kaži Hrvatima kada ćeš pomilovati udbaše".

Na fasadi dvorane Јehovinih svjedoka u Savskoj ulici na kućnom broju 137a napisano je "Milanović + Mesić = udbaški igrači".

Kako prenosi Jutarnji.hr. za sada nepoznati autor ili autori grafita u njima predsjednika Milanovića optužuju da je povezan s Udbom, tajnom policijom iz vremena Јugoslavije, a istu optužbu uputili su i predsjednikovu ocu Stipi Milanoviću.

Zanimljivo je da su se slični ili gotovo identični grafiti u nekoliko navrata početkom maja pojavili u Splitu.

Stipe Milanović preminuo je 2019, a bio je predsjednik ureda Mike Tripala, nekadašnjeg lidera Hrvatskog proljeća uz Savku Dabčević-Kučar. Nakon pada Hrvatskog proljeća Stipe Milanović odlazi iz politike.

Prvo je bio na položaju direktora Računskog centra u Zagrebu, a potom predsjednika Odbora za izgradnju Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu 1976. godine, jednog od najznačajnijih kulturnih projekata u tadašnjoj Hrvatskoj. Potom se povlači iz politike, a nakon političkih promjena u 1990-im postaje zamjenik Vlatka Pavletića, tadašnjeg ministra kulture i obrazovanja.

Sinj se u grafitima, pretpostavlja se, spominje jer Stipe Milanović potiče iz sela Donjih Glavica kraj Sinja.

Grafit u kojem se predsjednika Milanovića pita "koliko su mu Rusi platili" vjerovatno proizlazi iz sukoba u koji su on i predsjednik Vlade Andrej Plenković ušli nedugo nakon početka rata u Ukrajini koji traje već više od 100 dana. Premijer je predsjedniku više puta prigovorio da daje "proruske" izjave te da relativizira rusku operaciju na Ukrajinu, dodaje se u članku Jutarnjeg.