Rekorder po titulama
38

Đoković prijavio "peti Grand Slam", ali su ga istog dana organizatori razočarali

D. P.
Đoković je pet puta osvojio Indian Wells (Foto: EPA-EFE)
Đoković je pet puta osvojio Indian Wells (Foto: EPA-EFE)
Jučer je zvanično saopćeno kako je Novak Đoković prijavio nastup na najvećem Masters 1000 turniru u sezoni, koji se igra u Indian Wellsu, ali ga je rastužilo saopćenje organizatora.
Nakon što je propustio Australian Open, Đoković se nadao da će nastupiti na prvom Masters 1000 turniru u sezoni, ujedno i najvećem.

Indian Wells je u teniskim krugovima poznat kao "peti Grand Slam" turnir i najveći iz Masters 1000 serije, a centralni teren je i drugi najveći u svijetu tenisa odmah nakon onog u New Yorku.

Istog dana kada je Đoković prijavio nastup objavljeno je saopćenje u kojem se navodi da nevakcinisani igrači neće moći da nastupe u Indian Wellsu.

"Uz zdravlje i sigurnost kao glavni prioritet turnira BNP Paribas Open će zahtijevati valjan dokaz o potpunoj vakcinaciji za ulazak u Tennis Garden Indian Wellsa. Drugu uzastopnu godinu turnir se udružio s kompanijom Clear kako bi olakšao provedbu politike obaveznog vakcinisanja na mjestu događaja uoči turnira 2022. godine. Smjernice za igrače regulirane su protokolima uspostavljenim od njihovih nadležnih tijela WTA i ATP, kao i svim ograničenjima koja su uspostavile Sjedinjene Američke Države u pogledu statusa vakcinisanja međunarodnih putnika koji ulaze u zemlju", saopćili su organizatori.

Zanimljivo, iz saopćenja se može zaključiti da ni sami organizatori nisu sigurni da li će Đoković učestvovati.

Naime, u istom saopćenju organizatori su se pohvalili učešćem Rafaela Nadala, Danila Medvedeva, Aleksandera Zvereva i Stefanosa Tsitsipasa, a u posljednjoj rečenici naglašava se i da je Đoković prijavio učešće.

Prvi teniser svijeta turnir je osvojio pet puta i tu je rekorder zajedno s Rogerom Federerom, koji ima jednak broj titula. Branilac trofeja je Britanac Cameron Norrie, koji je prošle godine senzacionalno osvojio trofej.