U lošem stanju
180

Hramu sporta u Tuzli prijeko potrebna obnova: Gradska vlast najavila nastavak uređenja Tušnja

A. K.
Tuzlanski stadion Tušanj je u zapuštenom stanju (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzlanski stadion Tušanj je u zapuštenom stanju (Foto: A. K./Klix.ba)
Gradski stadion Tušanj godinama čeka na potpuni završetak projekta rekonstrukcije, a tuzlanska vlast ovih dana je počela najavljivati dalju obnovu ovog hrama sporta, ali u nešto drugačijem obimu od prvobitno planiranog projekta.

Brojni vrsni sportisti svoju blistavu karijeru započeli su upravo na Gradskom stadionu Tušanj koji godinama vapi za potpunom rekonstrukcijom. Realizacija priče o obnovi i izgradnji tuzlanskog hrama sporta počela je prije 12 godina, nakon što se krenulo u izgradnju sjeverne tribine.

Radovi su trajali do 2014. kada je upriličeno otvaranje tribine s 3.200 novih stolica, što je u to vrijeme kapacitet stadiona povećalo na 10.000 mjesta. Nakon toga, uređenje stadiona odvijalo se sporadično.

Do danas su sanirani ulaz, kapija i biletarnica, izgrađen je javni WC iza zapadne tribine za potrebe gledalaca te kancelarijske prostorije i svlačionica za potrebe igrača.

Također, izvršena je rekonstrukcija atletske staze, mjenjanje oštećenih dijelova kanalica i asfalta atletske staze te presvlačenje novog sloja tartana i ocrtavanje linija potrebnih za atletska takmičenja.

Krucijalni dio nije završen

No, pored svih radova, krucijalni dio nije završen, a to je izgradnja istočne tribine. Direktor Javne ustanove Gradski stadion Tušanj Dževad Šećerbegović za Klix.ba kaže da bi nastavak rekonstrukcije stadiona bio od velikog značaja za cjelokupnu sportsku javnost koja djeluje u Tuzli, ali i ostatku BiH.

"Mi smo dosad propustili jednu priliku u kojoj je mogla biti završena cjelokupna rekonstrukcija stadiona. Uzrok za to su političke rotacije koje su se dogodile, usljed čega nije došlo do osiguranja finansijskih sredstava. Ali, sada se stvaraju uslovi za osiguranje novca i nadam se da će projekt biti finaliziran", kaže nam Šećerbegović.

Dvije tribine koje trenutno egzostiraju na stadionu nalaze se u zapuštenom stanju, a Šećerbegović ističe da su preduslovi za njihovu obnovu te izgradnju treće strane gledališta stvoreni.

"Mi za istočnu tribinu već imamo postavljene šipove, a njena izgradnja bi pored povećanja kapaciteta, na Tušnju stvorila i uslove za dobijanje licence kojom bi igračima Fudbalskog kluba Sloboda i Tuzla City bilo omogućeno odigravanje evropskih utakmica, kojima svi težimo, ali i susreta nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine", naglašava Šećerbegović.

Dva kluba na jednom stadionu

Inače, Sloboda i Tuzla City na travnatom terenu tuzlanskog stadiona odigravaju utakmice, a predstavnici Državnog nogometnog saveza početkom ove godine su predstavili projekt rekonstrukcije glavnih terena stadiona klubova koji se takmiče u Premijer ligi BiH.

Stadioni na kojem nastupaju premijerligaši trebali bi imati hibridnu travu, a cilj je da se u svakoj od naredne četiri godine završe po tri terena.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović istakao je da je kvalitetna infrastruktura stadiona Tušanj neophodna za razvoj nogometa na području grada i Tuzlanskog kantona.

"Vijest da će Nogometni savez BiH u vrijednosti od milion maraka sanirati travnati dio stadiona u Tuzli, Banjoj Luci i Mostaru nas je obradovala. Na Tušnju se treba mnogo toga uraditi, a mi imamo namjeru da naš predviđeni novac uložimo u postojeću zapadnu i sjevernu tribinu te stubove reflektora", navodi Imamović.

Prvi čovjek Tuzle ističe da će zbog prevelikih sredstava koja su predviđena postojećim projektom, doći do smanjenja kapaciteta planirane izgradnje istočne tribine. On se nada i da će uz pomoć Vlade TK zajednički uspjeti realizovati ovaj projekt.

"Imajući u vidu novac s kojim mi raspolažemo, a da se pri tome ne krše pravila UEFA-e, istočna tribina može biti manja nego što je u projektu. Zbog toga smo se odlučili za izmjenu projekta izgradnje istočne tribine i jednu seriju razgovora u kojima ćemo moći vidjeti koliko ćemo novca moći predvidjeti za iduću godinu u budžetu, ali i za razgovore sa Vladom TK jer bi dobro bilo da učinimo i taj korak", dodao je Imamović.

Tušanj je jedini stadion u BiH na kojem svoje domaće utakmice igraju dva kluba, zbog čega je značaj rekonstrukcije ovog mjesta okupljanja sportista i navijača znatno veći.