Objavili izvještaj
244

Britanski naučnici: Realno je da se pojavi soj koronavirusa smrtonosan koliko i MERS

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Naučnici koji savjetuju britansku vladu upozorili su da postoji mogućnost da se pojavi soj koronavirusa koji je smrtonosan skoro koliko i MERS. To znači da bi mogao usmrtiti jednu od tri zaražene osobe.

S druge strane, smatraju da virus može mutirati tako da ne uzrokuje teže simptome zaraze među starijim osobama i/ili onima koji su zdravstveno ugroženiji.

U izvještaju Naučne savjetničke grupe za urgentne situacije (SAGE) su istakli koliko je moguće da se pojavi soj protiv kojeg postojeće vakcine uopće neće djelovati. Konkretnije, analizirali su dugoročnu evoluciju koronavirusa.

Naglasili su da ovaj virus neće biti moguće iskorijeniti te da će se iznova pojavljivati novi sojevi.

Razmatrali su mogućnost da nastane soj koji će biti znatno zarazniji, a da pri tome bude smrtonosan koliko su smrtonosni bili SARS (10 posto) i MERS (35 posto). Zaključili su da bi se to moglo desiti "rekombinacijom" dva zabrinjavajuća soja koja istražuju, kao i rekombinacijom između beta, alfa i delta soja. S obzirom na trenutne pandemijske okolnosti, ocijenili su da je to "realna mogućnost".

Preporučili su epidemiološke mjere koje bi vlast trebala razmotriti kako bi onemogućila pojavu ovakvog soja, a to podrazumijeva smanjivanje mogućnosti "uvoza novih sojeva s drugih teritorija kako bi se smanjio rizik od rekombinacije sojeva".

U obzir je uzeta mogućnost da koronavirus postane, kako su naveli, poput obične prehlade, ali s blažim simptomima među starijim osobama ili zdravstveno ugroženima. Kako su naglasili, to je kratkoročno neostvarivo, ali je dugoročno ostvarivo.

Tvrdi se da je "gotovo sigurno" da će se pojaviti soj koronavirusa protiv kojeg postojeće vakcine nisu djelotvorne. Zbog toga se sugeriše da se u Velikoj Britaniji nastavi vakcinacija starijih osoba u "uobičajenom periodu poboljšanim vakcinama", a kako bi bili zaštićeni.

Epidemiologinja Deepti Gurdasani smatra da je ovaj izvještaj "strogo upozorenje".

"S obzirom na utjecaj delta soja i u svjetlu posljednjih dokaza Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC), ne možemo više dopuštati pojavu novih sojeva. Moramo odmah preventivno djelovati", poručila je Gurdasani.

Za nju je spomenuti dokument, kako je navela, jasan pokazatelj da koronavirus u dogledno vrijeme neće biti manje virulentan. Zaključila je da se u skorijoj budućnosti neće desiti da ovaj virus postane sezonski poput drugih koronavirusa, piše Sky News.