U 83. godini
35

Preminuo pronalazač tehnologije nepromočivog materijala Robert W. Gore

A. B.
Robert W. Gore, Foto: W.L. Gore & Associates
Robert W. Gore, Foto: W.L. Gore & Associates
Hemijski inžinjer Robert W. Gore koji je izumio tehnologiju nepromočivog materijala Gore-Tex dok je radio za očevu kompaniju u američkom Marylandu, preminuo je u 83. godini.

BBC piše da je ovaj nepromočivi materijal na tržištu predstavljen 1976. godine te da je zaštitio od vlažnog vremena bezbroj šetača, trkača i ljubitelja sportova koji se odvijaju na otvorenom, ali on se nalazi i u drugim brojnim proizvodima.

Kompanija WL Gore & Associates, čiji je bio izvršni direktor, objavila je da je Gore preminuo u četvrtak nakon duge bolesti.

Gore je rođen u Utahu gdje je i završio diplomski i postdiplomski studij na univerzitetima Delaware i Minnesota, nakon čega je počeo raditi u kompaniji WL Gore & Associates, koju su 1958. godine osnovali njegov otac i daidža.

U laboratoriji kompanije 1969. godine je otkrio novi oblik polimera, te ga je otac zamolio da istraži novi način proizvodnje vodoinstalaterske trake. Robert Gore ustanovio je dase razvlačenjem materijala pod nazivom PTFE polimer rasteže za 1.000 posto te tako stvara mikroporoznu strukturu.

Od toga se počeo proizvoditi materijal koji sadrži milijarde rupica manjih od kapljica vode, stvarajući ga na taj način vodonepropusnim, ali prozračnim nakon čega je dobio naziv Gore-Tex.

"To je zaista bila ključna tačka u historiji ove kompanije", kazao je Greg Hannon, glavni tehnološki direktor WL Gore & Associatesa prošle godine u jednom od intervjua.

Među brojnim primjenama Gore-Tex se koristi i u izradi medicinskih pomagala, poput zakrpa za srce, zatim za izradu žica za gitaru, svemirskih odijela i vakuumskim vrećica.

Vezani članci