Pogledali smo...
31

Srbijanska serija "Močvara" donosi priču o tri surova, ritualna ubistva

Piše: Ines Mrenica
Produkcija "Firefly" za jesenju televizijsku sezonu pripremila je intrigantnu seriju "Močvara" s Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi. Serija prati istražitelja koji se suočava s prošlošću, ali i tri zastrašujuća, ritualna ubistva, a njena premijera zakazana je za 6. septembar.
Nema sumnje da je jedno od najangažovanijih i najzanimljivijih regionalnih glumačkih lica Širokobriježanin Goran Bogdan, koji je ostvario niz uloga u televizijskim serijama i filmovima, među kojima je i izlet u američke produkciju izuzetno popularne kriminalističke serije "Fargo". Nakon filma "Otac" Srdana Golubovića, prikazanog na 70. Berlinaleu, kao i na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, Bogdan pokazuje zavidan talenat kao glavni protagonista još jednog projekta koji dolazi iz susjedne Srbije.

Riječ je televizijskoj seriji "Močvara", čije su prve dvije epizode predstavljene upravo na sarajevskoj smotri filma, koja se ove godine realizirala u online izdanju. Scenarij je napisala Milena Marković, dok režiju potpisuje Oleg Novković ("Normalni ljudi", "Beli, beli svet"). Pored Bogdana, u seriji "Močvara" zaigrali su Stefan Trifunović i Boris Isaković, a premijera serije dogodiće se 6. septembra na Superstar TV-u, pretplatničkom kanalu u vlasništvu Telekoma Srbije. Većinu programa ovog kanala čine originalne domaće televizijske serije, a njihov prvi projekat "Besa" je privukao veliku pažnju regionalne publike.

Produkcija "Firefly" je iznijela izuzetno zapažene serije "Tajkun" i "Klan", a sada će s prvim danima septembra na televizijskom tržištu osvanuti „Močvara“, koja ima i englesku verziju naslova za strano tržište, kao "Underneath". Priča serije prati istražitelja koji, suočavajući se sa svojom prošlošću, otkiva misteriju u pozadini tri svirepa, ritualna ubistva. Radi se o psihopati koji u uzavrelom Beogradu u jeku ljeta svirepo ubija žene, slijedeći svojevrstan ritual i rukopis zločina koji imaju sve masovne ubice.

Forenzika i CSI na balkanski način

Policijska potraga za mizoginičnim manijakom baca svjetlo na niz mračnih tajni iz prošlosti. Glavni protagonista je inspektor Nikola, čiji lik tumači Goran Bogdan, koji zajedno sa svojim saradnicima pokušava biti za petama ubici. Međutim, potraga za odgovorima i rješenjem misterije, uvlači protagoniste u vrtlog prevara, tragičnih životnih iskušenja i laži. Sve žene žrtve spaja isti životni stil. Ubica brižno bira slobodoumne majke sinova bez očeva, koji odbijaju govoriti. Majke su ili promiskuitetne žene ili narkomanke, koje sinove odgajaju u atmosferi površnih odnosa i situacija s partnerima, što rezultira nijemošću kod djece i potrebom za terapijama kod logopeda.

Zanimljivo je da je konstrukcija priče napravljena na način da glavni junak Nikola kroz deset epizoda mora prvo zaroniti ispod površine svoje mračne prošlosti koju je realizirao kao delinkvent, dobro proanalizirati vlastite greške i ono što taji godinama da bi otkrio ko vrši ritualna ubistva žena. Nikola se boji oštrih predmeta, a prvu žrtvu će zateći krvavu i golu presavijenu preko ograde jednog beogradskog splava. Tijana je zadavljena, a intimni dijelovi tijela su joj zašiveni ribarskim najlonom koji se koristi za udice. Kako napreduje istraga i kako se Nikola približava odgovorima i rješenju misterije zločina, to je uvjereniji da njega i ubicu nešto suštinski povezuje.

Kiša pada, trava raste, gora zeleni

Ljubav i mržnja u osnovi su priče o prijateljstvu koje počiva na zločinu. "Močvara" je priča o nesretnim ljudima koji su istovremeno i spasitelji i mučitelji, žrtve kolektivne prošlosti grada za čije se grijehe konačno ispostavljaju računi. Nikolina priča je samo jedna u nizu beogradskih tajni koji je potonuo u močvaru neriješenih odnosa koji s godinama ne zastarijevaju nego eskaliraju do neslućenih razmjera.

Močvara je zapravo metafora za grad, kojeg je u pjesmi opjevala Svetlana Ražnatović Ceca, u stihovima u kojima govori kako je jednom probala "njegove usne od čemera u ludilu koje nema ko da otera". U seriji se dijalozi vrlo vješto izvode jezikom ulice koji je kombinovan s kriminalističkom terminologijom, ali soundtrack ne vuče korijene iz turbo folk ambijenta već se kroz seriju provlači dječja pjesmica "Kiša pada", u kojoj trava raste, gora zeleni.

Zanimljivo je da produkcijska kuća "Firefly" nakon "Tajkuna" u kojem su se pozabavili tematikom tajkunizacije i bogaćenja "preko noći", trenutno snima televizijsku seriju o bračnom paru Milošević-Marković. Serija "Porodica" scenariste i reditelja Bojana Vuletića radnjom se fokusira na dane prije spektakularnog hapšenja Slobodana Miloševića i dramatizuje istinite događaje koji su se odvijali neposredno pred trenutak kada je predsjednik "krnje" Jugoslavije završio u haškoj ćeliji. Dragan Bjelogrlić je odbio igrati u seriji, pa Slobodana Miloševića igra Boris Isaković, a uloga Mire Marković namijenjena je Mirjani Karanović.

Srbija ogrezla u kriminalu i kolektivnoj lošoj prošlosti neiscrpan je izvor inspiracije za filmske radnike, koji upozoravaju na posljedice destrukcije i moralnog sunovrata od devedesetih do danas. "Močvara" je jedan u nizu izvrsnih projekata koji su suprotstavljeni "ružičastom" televizijskom tržištu Srbije.