Ulica Gandijeva
272

Sarajevo: Zbog gradnje zgrade na Dobrinji prekrojena entitetska linija, stanari ogorčeni

Dž. P.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Stanovnici zgrade u Gandijevoj ulici u sarajevskom naselju Dobrinja danas su se okupili te iskazali mirni protest nakon što je u ovoj ulici postavljena ograda kojom je, kako tvrde, "prekrojena" entitetska linija i to zbog gradnje desetospratnice.

Građani tvrde da izvođač radova prijeti da će njihova vozila ostati zagrađena na prostoru gdje je predviđeno gradilište.

"Mene samo zanima kako će regulisati važnost parkinga u ovoj ulici budući da ovom izgradnjom smanjuju broj kapaciteta na parking mjestima. Trideset parking mjesta će biti uskraćeno izgradnjom objekta, a ovaj parking je predviđen za stanare dvije zgrade u Gandijevoj ulici. Zanima me da li će raditi etažno spuštanje ili ukopovanje za te zgrade? Da li će za sve stanare obezbijediti parking mjesta i neće ugrožavati povećanim kapacitetom stanovništvo u našoj ulici? Da li to oni rješavaju, ako ne rješavaju, da vidimo kako mi možemo u našoj općini Novi Grad da to riješimo, a radovi izvode se u općini Istočna Ilidža", ispričao je jedan od stanara Gandijeve ulice.

Ono što je naročito izazvalo ogorčenost kod stanara Gandijeve ulice je činjenica da im niko nije rekao da će građevinske mašine prolaziti kroz ulicu i parking.

"Prašina...nasipi, šljunak rasipa se po cesti. Oni koriste ovaj put da dovuku građevinski materijal, a niko nije obaviješten o tome niti ima ikakvih obilježja o radovima, a po zakonu mora biti. Samo su postavili ogradu koja znači razgraničenje dvije općine, dva entiteta. Doći će još kamiona koji će oštetiti prilaz ulici, parking. Ugrožavaju sigurnost naše djece, općenito stanovnika ove ulice. Već imamo problem s autoškolama koje godinama obuku rade u Gandijevoj ulici. Sve autoškole iz Sarajeva obuku rade u ovoj ulici. Stanari koji odlaze na posao ili se vraćaju kući stoje po 15 minuta sa svojim vozilima, jer ne mogu da prođu od vozila autoškole kojih bude po pet, deset", navode stanari.

Stanovnici ove dobrinjske ulice traže da se očituju iz općina Novi Grad i Istočna Ilidža.

"Ta entitetska linija je po Googlu entitetska linija. Da li su oni izlazili na teren i utvrdili to po dejtonskoj liniji iz 2004. kada je bila arbitraža? Da li ta entitetska linija iz 2004. na Dobrinji odgovara stanju na Googlu i ovoj povučenoj liniji? To je bit svega. Da li se smije uz sami 'ćošak' entitetske linije izgraditi zgrada od osam do deset spratova. Neka se oglase i kažu šta se tačno gradi, gdje ta zacrtana međuentitetska linija? Da li je iko pitao stanare Gandijeve ulice za uzurpaciju parking mjesta? U dva mjeseca je postavljena nova slika entitetske granice na Googlu. Ko je u ta dva mjeseca promijenio entitetsku granicu? U ovoj ulici žive i muslimani i pravoslavci i katolici. Nije ovo ni bošnjačko ni hrvatsko ni srpsko. Ovo je BiH. Dosta je anarhije više", kazao je jedan od stanara.