Kontroverzna strategija
236

Švedska epidemiologinja se predomislila: Vlasti su trebale uvesti strožije mjere

Dž. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivša epidemiologinja u Švedskoj Annika Linde progovorila je o kontroverznoj strategiji ove zemlje u borbi protiv koronavirusa, rekavši da sada vjeruje da su vlasti trebale uvesti strožije mjere u ranim fazama pandemije kako bi se virus stavio pod kontrolu.

Linde je podržavala pristup svoje zemlje pandemiji koji je predvodio epidemiolog Anders Tegnell, ali je izjavila kako se predomislila vidjevši koliko smrtnih slučajeva ima Švedska u odnosu na Dansku, Norvešku i Finsku, piše Guardian.

Dva dana zaredom prošle sedmice Švedska je imala najvišu stopu smrtnosti po glavi stanovnika, a očekuje se da će ukupan broj smrtnih slučajeva ovog vikenda preći 4.000. Stopa smrtnosti po glavi stanovnika u Danskoj, Finskoj i Norveškoj sada je četiri, sedam i devet puta niža od stope u Švedskoj.

Švedska je vodila najmanje restriktivnu strategiju od bilo koje druge razvijene zemlje, ostavljajući otvorene škole, kafiće, restorane, tržne centre i teretane i omogućavajući okupljanja do 50 ljudi.

Političari, mediji i javnost u Švedskoj i dalje u velikoj mjeri podržavaju javnu zdravstvenu agenciju u borbi protiv pandemije, s izuzetkom male grupe naučnika i istraživača.