Mirno okupljanje
30

Protest taksista u Zenici, traže zabranu nelegalnog prijevoza i smjenu direktorice inspekcije

Piše: E. M.
Zenički taksisti danas su održali mirne proteste ispred Vlade ZDK s ciljem ukazivanja na nelegalni prijevoz građana.

Udruženje Zenica taksi nakon niza pokušaja nije uspjelo da "natjera" Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona da obavlja poslove iz svoje nadležnosti, a to je u ovom slučaju suzbijanje nelegalnog prijevoza putnika koji je postao unosan biznis.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Predsjednik Udruženja "Zenica taksi" Sabahudin Bajramović je kazao da 170 zeničkih taksista ne želi više gledati blizu 200 vozila koja nelegalno obavljaju prijevoz putnika na području grada.

"U Zenici dugo imamo problem koji se ne rješava. Stihijski se rješava desetak dana u godini i to je to. Želimo da kantonalna inspekcija radi svoj posao dosljedno, imaju zakone i neka po njima rade", kazao je Bajramović.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Ako današnje okupljanje ne urodi plodom, taksisti su najavili generalni štrajk u martu. Građani Zenice na društvenim mrežama kritikuju vožnju taksista te različite cijene vožnje na istim relacijama.

"Taksimetar je mjerilo našeg rada, ali u ovoj ekonomskoj situaciji nemamo kome upaliti taksimetar. Gradska vožnja je 2 KM i mi ne vidimo drugi način da radimo, to nam je jedini izvor prihoda", dodao je Bajramović.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Zenički taksisti na početku godine trebaju uplatiti blizu 3.000 KM po vozilu kako bi obavljali djelatnost, dok nelegalni taksisti za svoj rad imaju minimalne troškove.

Član Upravnog odbora Udruženja Zenica taksi Fikret Halač je kazao kako bolje rezultate može donijeti samo smjena direktorice kantonalne inspekcije.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Godinama se okupljamo, a oni ne žele sprovoditi zakon. Mi znamo zakone, a direktorica zbog koje protestujemo sigurno ih ne zna jer ih nikada nije provela. Nezadovoljni smo radom, a danas tražimo ostavku direktorice Mirsade Silajdžić", izjavio je Halač.