Sankcije
9

Sputnjiku Srbija blokiran pristup Facebooku

Klix.ba
Facebook je onemogućio pristup Sputnjiku Srbija, računu napravljenom na ovoj društvenoj mreži. Ova informacija dolazi nekoliko dana nakon što je Facebook najavio uklanjanje jednog broja stranica i grupa koje potječu iz Irana i Rusije.

Facebook i Twitter jučer su saopćili kako su suspendovali ili uklonili naloge povezane s Iranom i Rusijom zbog "neautentičnog" ili "manipulativnog" ponašanja. Osnivač ove društvene mreže Mark Zuckerberg izjavio je da je za više od 650 stranica i grupa na Facebooku rečeno da su "obmanjujuće".

"Svi naši postovi koji su postavljeni na tu društvenu mrežu od ponoći su uklonjeni, a onemogućeno je postavljanje novih. Ubrzano i na sve načine pokušavamo dobiti informaciju šta je u pozadini ove blokade, da li je riječ o brutalnim sankcijama prema Sputnjiku ili se radi o tehničkom kvaru", saopćeno je iz Sputnjika Srbija.

Akcija blokiranja naloga povezanih s Iranom i Rusijom uslijedila je dan nakon što je Microsoft objavio da je spriječio ruske cyber-napade na američke konzervativne grupe.

Facebook je objavio da je istraga trajala mjesecima i da su otkriveni višestruki nalozi s "neautentičnim ponašanjem" povezanim s kampanjama porijeklom iz Irana i Rusije.

Sputnjik je agencija koja emituje vijesti, ima svoj internet portal i mobilnu aplikaciju, radijski program i multimedijalne press centre. Sjedište ove agencije je u Moskvi, a regionalna predstavništva ima širom svijeta počevši od Washingtona, Pekinga, Pariza, Berlina, Kaira, Londona, Beograda i tako dalje.