Na proljeće
169

Trg Prvog korpusa u centru Sarajeva će nakon 45 godina dobiti novi izgled

Piše: I. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Trg Prvog korpusa Armije RBiH koji se nalazi ispred zgrade Općine Centar i Kantona Sarajevo u smjeru prema Skenderiji ovih dana je neproznatljiv, a razlog je odličan - konačna rekonstrukcija na koju se čekalo decenijama.

Radnici građevinske firme "Sela" 24. jula 2017. godine započeli su istražne radove na Trgu Prvog korpusa, a sa ciljem projektovanja revitalizacije koju će realizovati Općina Centar u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika Federacije Bosne i Hercegovine.

"Trg se nalazi u izuzetno lošem građevinskom stanju, ali to nije začuđujuće s obzirom na činjenicu da je posljednji put rekonstruiran prije 45 godina, odnosno davne 1972. godine", rečeno je za Klix.ba iz Općine Centar.

Tokom istražnih radova koji su podrazumijevali čišćenja kanala, utvrđivanje stanja vodovodnih instalacija i načina obrade kamena, zaključeno je da nije bilo moguće vidjeti gdje su smještene cijevi niti na koji način su funkcionirale fontane, a zbog činjenice da u katastru podzemnih instalacija stvari nisu bile najjasnije. S toga je donesen zaključak da je neophodno provesti detaljnija istraživanja.

"Revitalizacija trga će se raditi u dvije faze, a u okviru prve faze predviđena je obnova podzemnih instalacija, zemljani radovi i polaganje betonske podloge koja je preduslov za postavljanje kamena na trgu. S obzirom na izuzetno veliki obim poslova, druga faza radova koja podrazumijeva postavljanje kamena, te iluminaciju, najvjerovatnije će biti realizovana na proljeće 2018. godine", objašnjeno je iz Općine.

Park će u svom izražaju ostati isti, a cilj je da se uredi pješačka zona, fontane stave u funkciju, urede zelene površine i osvijetli park kako bi on postao mjesto okupljanja. Također, u planu je zadržavanje istog kamena, a u pitanju je hreša.