Košarka
227

Enes Kanter postao Enes Gülen: Porodica ga se javno odrekla, košarkaš poručio da ga to ne boli

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Centar Oklahoma City Thundera Enes Kanter bio je proteklih mjeseci pod velikim pritiskom javnosti u domovini zbog svojih političkih stavova, a na kraju se odlučio na promjenu prezimena - od sada se NBA košarkaš zove Enes Gülen.

Kanter koji je rođen u švicarskom Cirihu kao dječak je s roditeljima doselio u Tursku.

Nakon što je 2009. godine sa 17 godina otišao u SAD, pao je pod utjecaj Hizmeta, odnosno lidera tog pokreta Fethullaha Gülena, zbog čega je imao mnogo problema u domovini.

Za seniorsku reprezentaciju je nastupio na Eurobasketu 2011. godine, no prošle godine je izbačen iz reprezentacije bez ikakvog objašnjenja. Tada se Kanter oglasio i javno putem Twittera poručio da je u sve umiješan i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan koji je naredio da se "problematični" Kanter odstrani iz reprezentacije.

Nakon propalog vojnog udara u Turskoj sredinom jula ove godine, Kanter je pojačao kritike upućene Erdoganu, a sve je kulminiralo jučer, kada je njegov otac Mehmet javno rekao da se odriče sina poručivši da se izvinjava turskoj naciji i predsjedniku što je imao takvog sina.

"Enes je od strane FETO-a hipnotisan i iskorišten. Ljudi mogu načiniti greške. Nekoliko puta smo ga savjetovali da ih se okani, ali ga nismo uspjeli uvjeriti. Ja kao otac i cijela porodica Kanter osuđujemo ono što je teroristička organizacija učinila u Turskoj. Ja, kao otac Enesa, te cijela porodica Kanter se javno odričemo Enesa. Tražimo da što prije promijeni prezime. Stidim se pred predsjednikom Turske i turskim narodom što imam ovakvo dijete te se svima izvinjavam", rekao je njegov otac.

Enesov odgovor nije trebalo mnogo čekati - odmah je promijenio prezime u Gülen, uz obrazloženje da "voli Gülena više od porodice".

"Danas sam izgubio oca, majku, braću i svu porodicu koju sam imao 24 godine. Fethullah Gülen me naučio da Bog postoji, bol ne", u svom saopćenju je napisao košarkaš Thundera potpisavši se kao "Enes (Kanter) GÜLEN".

U NBA karijeri je u pet sezona igranja za Utah i Oklahoma City prosječno bilježio 10,7 poena i 6,7 skokova.