biznis
0

Zbog niske cijene čelika Tata Steel u Velikoj Britaniji bi mogao otpustiti 40.000 radnika

Klix.ba
Protesti radnika Tata Steela (Foto: EPA)
Protesti radnika Tata Steela (Foto: EPA)
Tata Steel, indijska kompanija koja značajan dio operacija obavlja u Velikoj Britaniji, mogla bi otpustiti 40.000 radnika.

Cijena čelika na svjetskom tržištu već mjesecima je izuzetno niska što se odrazilo na poslovanje kompanija u ovom sektoru. Među njima je i Tata Steel, jedna od najvećih svjetskih kompanija koja bi samo u Velikoj Britaniji mogla otpustiti 40.000 radnika.

U spašavanje Tata Steela i pokušaj da se sačuvaju radna mjesta uključio se i premijer Velike Britanije David Cameron.

Ministar privrede Sajid Javid skratio je svoj put u Australiji nakon kritika da je odsutan u ključnim trenucima za spašavanje velikog broja radnih mjesta.

Ranije je britanska delegacija sindikalista i političara putovala u Indiju kako bi uvjerili rukovodstvo Tata Steela da ne otpuštaju radnike.

Ako Tata Steel otpusti 40.000 radnika procjenjuje se da će bez posla ostati još 25.000 radnika koji direktno ovise o operacijama ove kompanije. No, broj onih koji bi indirektno mogli biti pogođeni je i veći.

Koliko je ovo pitanje važno za Veliku Britaniju govori i činjenica da se premijer David Cameron vratio prijevremena sa svog godišnjeg odmora.