Međunarodni forum IBF
81

Više od 1.000 poduzetnika iz Evrope, Amerike, Azije i Afrike u oktobru dolazi u BiH

I. Č.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Međunarodni poslovni forum (IBF) održat će se od 16. do 18. oktobra u Sarajevu i okupit će, prema najavama organizatora, oko 1.000 poduzetnika iz Turske, Evrope, SAD-a, Kanade, Bliskog Istoka, Sjeverne Afrike i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Međunarodnog poslovnog foruma Erol Yarar izjavio je kako se ovaj forum organizuje od 1995. godine te da je donesena odluka da se ove godine organizuje u Bosni i Hercegovini.

"Glavni razlog zbog kojeg je odlučeno da se ove godine forum organizuje u Sarajevu jeste to što BiH ima veliki potencijal kada je riječ o ekonomiji. Mi BiH vidimo kao dragulj Evrope koji treba da se obradi kako bi postao pravi dragi kamen. Pored svih interesa koje bi privrednici mogli ostvariti, dolazimo ovdje kako bismo privukli investitore u BiH", rekao je u svom uvodnom obraćanju Yarar.

Šest je glavnih sektora, prema navodima organizatora, koji će se tretirati na forumu, a to su poljoprivreda i stočarstvo, turizam, šumarstvo i prerada drveta, građevina, prerada metala i sektor zdravstva.

"Glavni cilj nije prodavati nešto u BiH, već da spojimo biznismene iz svijeta s onima iz BiH kako bi eventualno mogli plasirati svoje proizvode i usluge izvan države. Svjesni smo situacije kada je riječ o odlasku ljudi i želimo stvoriti priliku kako bi mladi ostajali i stvorili priliku za sebe", kazao je Yarar.

Također je, kako kaže, svjestan iseljavanja mladih iz seoskih u gradske sredine, zbog čega postoji intencija da ih se kroz poljoprivredu i stočarstvo zadrži u seoskim sredinama.

"Ne dolazimo da uzimamo, dolazimo da dijelimo. Nadam se da ćemo u tome uspjeti", zaključio je predsjednik Međunarodnog poslovnog foruma Erol Yarar.

Generalni sekretar Vanjskotrgovinske komore BiH Nihad Bajramović izjavio je kako je cilj što više stranih investitora, koji žele ulagati u svoje poslovne projekte, privući u Bosnu i Hercegovinu.

"Naši privrednici će imati priliku razgovarati i uspostavljati konkretnu saradnju sa stranim investitorima, zbog čega su svi dobrodošli. Cilj je privući investitore u BiH kako bismo mogli zadržati omladinu. Investitori će, ukoliko ih ne zadržimo u BiH, ulagati u druge evropske zemlje", rekao je Bajramović.

Bajramović je istakao da je predsjednik Međunarodnog poslovnog foruma tokom proteklih osam mjeseci obišao 40-ak vodećih bh. kompanija kako bi se konkretno upoznao o stanju u bh. privredi.

"Predstavnici navedenih kompanija će se pijaviti na IBF svojim projektima. To bi trebalo dovesti do pozitivnog rasta vanjskotrgovinske razmjene u korist naše zemlje", zaključio je generalni sekretar Vanjskotrgovinske komore BiH Nihad Bajramović.

Forumu će prisustvovati članovi Predsjedništva BiH, ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, predsjednik Udruženja nezavisnih industrijalaca i poduzetnika Turske (MUSIAD) Abdurrahman Kaan, osnivač Udruženja nezavisnih industrijalaca i poduzetnika Turske (MUSIAD), predsjednik Međunarodnog poslovnog foruma Erol Yarar i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić.