RS
0

Vanredno stanje u sektoru tekstilne industrije

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U sektoru tekstila, kože i obuće RS-a proglašeno je vanredno stanje nakon odluke o najnižoj plaći u tom bh. entitetu i usvajanja zakona o dohotku i doprinosima.

Izvršni odbor Udruženja tekstila, kože i obuće pri Privrednoj komori RS-a upozorio je da će nova opterećenja proistekla iz ovih zakonskih rješenja katastrofalno djelovati na poslovanje preduzeća iz sektora tekstila, kože i obuće.

Ukazali su i da veoma nepovoljan ambijent za ovu niskoakumulativnu granu industrije, s velikim nametima države, kao i enormno povećanje plaća budžetskih korisnika.

Udruženje tekstila, kože i obuće navodi da je u ovom sektoru, koji zapošljava oko 12.000 radnika, njih oko 500 ostalo bez posla.

U današnjem saopćenju Udruženja naglašavaju da je formiran i krizni štab koji će biti u stalnom zasjedanju i pratiti stanje u sektoru tekstila, kože i obuće, i koji će od Vlade RS-a tražiti pronalaženje adekvatnih rješenja kako bi se pomoglo ovom sektoru, te spriječilo gašenje proizvodnje.

Podsjećamo, Vlada RS-a, Sidnikat i Unija poslodavaca nedavno su postigli dogovor o povećanju najniže plaće sa 250 na 320 KM, s tekstilci upozoravaju da ne mogu isplaćivati iznos nove najniže plaće, jer ona s doprinosima iznosi 760 KM.