biznis
126

Vanjski sjaj Hotelu Zagreb bit će vraćen do kraja septembra

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Hotel Zagreb koji se gradi u centru Sarajeva konačno poprima obrise nekadašnjeg sjaja nacionalnog spomenika BiH. Završena su četiri sprata, a uporedo se radi i fasada.

Kako nam je rekao Ramiz Mulaomerović, direktor firme NEIMARI d.o.o. koja je glavni izvođač radova, radovi se odvijaju predviđenom dinamikom.

"Danas se postavljaju ploče na četvrtom spratu i gradi se još jedan sprat. Postavlja se cigla koju smo skidali sa starog objekta i radi se fasada. Konstrukcija bi trebala biti završena do kraja augusta, a fasada do kraja septembra", rekao je Mulaomerović.

Nevrijeme i kiša koja je padala danima uzrokovali su kraće zastoje u radovima, no to se nije mnogo primijetilo u konačnici.

"Kiša nam je uzrokovala probleme, ali sve smo nadoknadili i radimo predviđenom dinamikom", rekao je Mulaomerović.

Građevinski nadzor vrši firma G.D. Arhitekt d.o.o. Mostar. Stručni konzervatorski nadzor vrši Zavod za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, nadležna služba zaštite naslijeđa u FBiH.

Investitor je Dinka Pinezić, vlasnica ovog objekta i direktorica hrvatske kompanije "Mobis Elektronica".

Historijska građevina – Hotel Zagreb u Sarajevu posjeduje veliku ambijentalnu i dokumentarnu vrijednost u okviru gradske ambijentalne cjeline Titove ulice i Marijin Dvora. Objekat je građen tokom prve faze austrougarskog perioda kao historicističko ostvarenje. Doživio je radikalnu transformaciju u periodu između dva svjetska rata, kada su od strane pobornika moderne u Sarajevu uklonjeni historicistički dekorativni elementi, a objekat usklađen sa aktuelnim estetskim stremljenjima. Iako se iz današnje perspektive takve aktivnosti vezane za graditeljsko naslijeđe čine neprihvatljivim, pojedini objekti na kojima su izvršene te vrste transformacija danas imaju veliku historijsku i dokumentarnu vrijednost o modernističkom detradicionaliziranju historicističkih građevina, te kao takvi svjedoče o historijskoj slojevitosti i predstavljaju neraskidivi dio urbane historije centralnog dijela Sarajeva.

Tokom rata 1992-1995 Hotel Zagreb je bio gađan granatama, zapaljen je, te u potpunosti uništen.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj 11. marta 2011. godine proglasila je Hotel Zagreb nacionalnim spomenikom BiH.