biznis
3

Upitna prodaja Yahooa zbog krađe podataka blizu 500 miliona korisnika

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američka telekomunikacijska kompanija Verizon je saopćila kako bi masovna krađa podataka Yahooa mogla imati utjecaj na dogovor za kupovinu ove internet kompanije, prenosi BBC.

Verizon je u julu ove godine izrazio želju za poslovanjem i kupovinom Yahooa za 4,35 milijardi eura. Nedugo nakon toga Yahoo je otkrio da su hakeri ukrali podatke blizu 500 miliona korisnika te da bi takav potez mogao predstavljati najveći cyber kriminal u historiji.

Verizon bi upravo zbog toga mogao tražiti nižu cijenu ili odustati od dogovora u potpunosti.

"Razumijemo komentare kompanije Verizon jer su potpuno opravdani, a mi smo u potrazi za rješenjem da im pokažemo da nam mogu vjerovati", rekao je pravni zastupnik za Yahoo Craig Silliman.

U klauzuli ugovora o kupovini Verizon navodi da prijedlog u kupovini može povući ako se može očekivati da će određene stvari imati značajan negativan utjecaj na poslovanje firme, a u odgovoru Yahooa se navodi kako su sigurni u vrijednosti te da i dalje rade na integraciji s Verizon kompanijom.

Yahoo je u posljednjih nekoliko godina zapao u probleme pod pritiskom konkurencije, a mnogi analitičari smatraju da je kompanija postala nerelevantna u mnogim ključnim tržišnim segmentima.

Kompanija je ove godine saopćila kako je pretrpjela gubitak od 440 miliona dolara u drugom kvartalu.