Ostvarili rast od 7%
16

United Group B.V. nastavila uspješan rast u 2023. s rekordnim rezultatima

United Grupa (UG), vodeća multi-play telekomunikacijska i medijska kompanija u Jugoistočnoj Evropi, postigla je rekordne finansijske rezultate za finansijsku 2023. godinu.

Grupa je ostvarila rast od 7% u prihodima i EBITDAal na 2.791 miliona eura odnosno 988 miliona eura. Prilagođavajući se utjecaju prodaje portfelja tornjeva u augustu 2023. godine, Grupa je ostvarila organski rast EBITDAal od 10% u 2023. godini.

Uopšteno, sve poslovne jedinice Grupe ostvarile su snažan organski rast prihoda. Ovim rezultatima posebno je doprinijelo: 1) kontinuirano širenje mobilne post-paid pretplatničke baze na ključnim tržištima grupe; 2) velika potražnja za B2B IT rješenjima i opremom, posebno u Grčkoj; i 3) rast u United Mediji usljed povećanja oglašavanja i prodaje u medijima. EBITDAal je imao koristi od istih faktora koji podržavaju snažan rast prihoda i proaktivno upravljanje troškovima, što je omogućilo Grupi da održi EBITDAal marže na 35%, uprkos inflacijskom pritisku.

"2023. je bila godina strateških integracija naših akvizicija u Grčkoj, Bugarskoj i Hrvatskoj, sa svim glavnim inicijativama, uključujući sinergije troškova, dovršenim do kraja godine. Dodatno, naša daljnja ulaganja u optičku i 5G tehnologiju, kao i ključne akvizicije spektra, pridonijele su učvršćivanju naše pozicije na svim glavnim tržištima", kazala je Victoriya Boklag, CEO United Grupe. "U izazovnom okruženju, nastavili smo poticati snažan rast dosljednim provođenjem naše strategije pružanja vrhunskih proizvoda i usluga na modernoj i robusnoj infrastrukturi."

Integrirani poslovni model kao ključna razlika

United Grupa kontinuirano ostvaruje dugoročni rast. Kao vodeća multi-play telekomunikacijska i medijska kompanija u Jugoistočnoj Evropi, United Grupa svojim tržištima obezbjeđuje najveću širokopojasnu mrežu, najsavremeniju fiksnu i mobilnu povezanost, proizvodnju TV sadržaja, emitiranje i streaming glavnih sportskih i zabavnih formata i mnogo najpouzdanijih portala s vijestima na ovim tržištima. U 2023. godini više od 5,30 miliona domaćinstava oslanjalo se na širokopojasne i telekomunikacijske usluge United Grupe, dok su njene mobilne usluge dosegle preko 7,34 miliona pretplatnika.

Posvećenost kompanije unakrsnoj prodaji multi-play paketa, uključujući konvergenciju fiksne i mobilne telefonije, ključni je pokretač ovog kontinuiranog uspjeha. Dodatno, United Media putem svojih kanala dopire do 8,2 miliona domaćinstava, dok interni tim za proizvodnju sadržaja stvara zanimljiv sadržaj za svoje Pay-TV kanale, što je dovelo do historijskog povećanja Pay-TV pretplata. United Media trenutno proizvodi približno 50% ukupnog sadržaja u svom TV portfoliju, uključujući FTA (zemaljske) i Pay-TV operacije, osim sportskih kanala, a njeni glavni programi u udarnim terminima obično dobivaju između 25% i 40% udjela na glavnim tržištima na kojima posluje njen medijski segment.

Dokazani uspjeh u akvizicijama

Od 2000. godine United Grupa je uspješno dovršila blizu 150 akretivnih akvizicija, od čega pet tokom 2023. Glavnu prekretnicu predstavlja uspješno zaključivanje akvizicije kompanije Bulsatcom EOOD, trećeg bugarskog pružatelja fiksnih telekomunikacijskih usluga, u februaru 2024. Ova strateška akvizicija omogućit će kompaniji da proširi obim adresabilnih domaćinstava u Bugarskoj i da korisnicima Bulsatcoma ponudi proizvode i usluge United Grupe za kojima postoji potražnja.

Otključavanje potencijala za daljnji rast

United Grupa je tokom 2023. godine zabilježila značajno poboljšanje u operativnom novčanom toku, potaknuto rastom EBITDAal i smanjenjem CAPEX-a (sa 27% prihoda u 2022. na 23% u 2023., što je djelomično potaknuto padom kapitaliziranih zaliha akumuliranih u iščekivanju prekida opskrbnog lanca tokom godina pandemije COVID).

Ono što je najvažnije, 2023. godine United Grupa je iskoristila veliku potražnju za infrastrukturom telekomunikacijskih tornjeva i prodala svoj portfelj neosnovnih tornjeva za prihod od 1,2 milijarde eura. Ti su prihodi upotrijebljeni za značajno smanjenje zaduženja u poslovanju, zauzvrat oslobađajući novčani tok za budući rast. Na 31. decembar 2023. neto zaduženost (omjer neto duga Grupe i godišnjeg prilagođenog EBITDAal za posljednja dva tromjesečja) smanjila se na 4,20x, u poređenju s 4,96x koliko je iznosila 31. decembra 2022. godine. Agencije za rejting potvrdile su kreditni rejting United Grupe od B2 (stabilan) / B (pozitivno) (Moody's / S&P).

Glavne prekretnice u 2024.

United Grupa je 2023. napravila značajne korake, što je pozicioniralo za nastavak uspjeha u prvom kvartalu 2024. Uloženi napori su se isplatili jer je osigurala poziciju drugog najvećeg mobilnog operatera u Sloveniji. Ovo postignuće odražava predanost kompanije širenju svog utjecaja u regiji.

Ulaganje United Grupe u infrastrukturu optičkih vlakana do kuće (FTTH) potaknulo ju je da postane drugi najveći pružatelj FTTH mreže u Grčkoj, naglašavajući ambiciju kompanije da grčkim domaćinstvima pruži internet konekciju s velikim brzinama. Strateški potez preuzimanja Bulsatcoma već je učvrstio njegovu poziciju najvećeg operatera u Bugarskoj. Integracijom poslovanja Bulsatcoma, United Grupa želi unaprijediti svoje usluge i doseći širu bazu korisnika.