Rekordni prihodi
0

UIO BiH prikupila 504 miliona KM

FENA
UIO BiH
UIO BiH
Uprava za indirektno oporezivanje BiH je u oktobru ove godine na jedinstveni račun ukupno prikupila 504 miliona KM, što je za sedam posto ili 34 miliona više u odnosu na oktobar prošle godine.

Ujedno, ovo je peti uzastopni mjesec u kojem je po osnovu PDV-a, akcize, carine i putarine prikupljeno više od pola milijarde KM, saopćeno je danas iz UIOBiH.

Neto prihodi raspoređeni korisnicima nakon izvršenih povrata PDV-a iznosili su 435 miliona KM i za pet posto su veći u odnosu na oktobar 2010. godine, a za 16 miliona KM su veći od planiranih neto oktobarskih prihoda.

“To je rezultat brojnih mjera koje je u posljednjih osam mjeseci preduzeo v.d. direktor UIO Miro Džakula zajedno sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje. Izvršeno je više od 100 premještaja i smjena u Sektoru za carine i Sektoru za poreze, pokrenuto je 180 disciplinskih postupaka protiv službenika UIO i do sada je izrečeno šest mjera prestanka radnog odnosa”, stoji u saopćenju UIO.

Podsjećaju i da je u proteklih nekoliko mjeseci doneseno i nekoliko naredbi o postupku carinjenja određenih roba, a pojačane su i kontrole povrata PDV-a.

Sve spomenute mjere uticale su na značajan porast prihoda od indirektnih poreza u proteklim mjesecima.

U narednom periodu najznačajnije aktivnosti UIO bit će usmjerene na otkrivanje fiktivnog prometa i po tom osnovu fiktivnog zahtjeva za povrat PDV-a.

IZ UIOBiH podsjećaju i da su u deset mjeseci 2011. godine ukupno prikupljene četiri milijarde i 845 miliona KM indirektnih poreza, što je za 7,1 posto više u odnosu na isti period 2010.

Poreskim obveznicima je vraćeno 719 miliona KM povrata PDV-a.

Korisnicima prihoda sa Jedinstvenog računa UIO u deset mjeseci 2011. godine raspoređene su četiri milijarde i 126 miliona KM indirektnih poreza, što je za pet posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Prihodi od indirektnih poreza raspoređuju se u skladu sa Zakonom o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i u skladu sa odlukama Upravnog odbora o koeficijentima za raspodjelu prihoda entitetima.

Za finansiranje institucija BiH doznačeno je 569 miliona KM, Federaciji BiH dvije milijarde i 208 miliona KM, te 67 milion KM putarine, Republici Srpskoj milijarda i 126 miliona KM, te 44 miliona KM putarine, a Distriktu Brčko 123 miliona KM i 2,3 milion KM putarine.