biznis
51

Udruženje poslodavaca FBiH: Novi Zakon o radu dovest će do povećanog zapošljavanja

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što su oba doma Parlamenta FBiH usvojila Zakon o radu iz Udruženje poslodavaca FBiH kažu da će ovaj zakon dovesti do otvaranja novih radnih mjesta ali i poboljšanja radnih uslova.

“Nakon gotovo osam godina neuspjelih pokušaja, konačno je usvojen novi Zakon o radu. Mada nije idealan, zadovoljni smo što napokon imamo novi zakon, jer je njegovim usvajanjem otvoren proces strukturnih reformi, koji će dovesti do povoljnijeg poslovnog ambijenta, a time i do ekonomskog rasta i novog zapošljavanja, te dugoročno i do poboljšanja uslova rada”, kaže se u saopćenju.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH navode kako nisu zadovoljni time, što se još jednom pokazalo, da je naše društvo duboko podijeljeno i da je proces donošenja odluka veoma komplikovan, dugotrajan i neefikasan.

“Očekujemo da će se naredne reformske mjere usvajati i provoditi na efikasniji i brži način, uz sinergetsko djelovanje pozicije i opozicije, sindikata i svih drugih. Ubjeđeni smo da dobri radnici nemaju razloga za strah od novog zakona. Uz provođenje drugih sistemskih mjera, zakon će omogućiti bolji i ujednačen nivo zaštite prava radnika”, stoji u saopćenju.

Poslodavci pozivaju Vladu FBiH da nastavi sa provođenjem reformskih procesa te da u taj proces budu uključeni svi društveni subjekti. Također, poslodavci pozivaju i opoziciju da se direktnije i aktivnije uključi u kreiranje novih reformskih zakona. “Pozivamo poslodavce da prate implementaciju mjera koje će unaprijediti poslovni ambijent i želimo da ih ohrabrimo da, sukcesivno sa stvaranjem neophodnih preduslova, otpočnu sa realizacijom novih investicija i novim zapošljavanjem. Pozivamo poslodavce koji posluju u sivoj zoni, a koji su inače naša nelojalna konkurencija, da prijave radnike, plaćaju poreze i doprinose te da poslovanje prebace u formalne tokove. Pozivamo kontrolne organe da sistemski provode mjere na kontroli provođenja zakona”, kaže se u saopćenju. Iz Udruženje poslodavaca FBiH pozivaju Savez samostalnih sindikat BiH da još u ovom mjesecu započnu pregovorima za izradu novog okvirnog kolektivnog ugovora.

“Pozivamo i sve druge društvene subjekte (mediji, akademska zajednica, NVO sektor i dr.) da nam se pridruže u našim aktivnostima na stvaranju uslova za primjenu sljedećih principa:nema neformalnog zapošljavanja, nema besplatnog rada, nema isplate plata bez isplate doprinosa, bitno poboljšati minimalnu platu, stalan pritisak na kontrolne organe na suzbijanju sive ekonomije”, navode iz Udruženja poslodavaca FBiH.