biznis
0

Ubrzano pogoršavanje stanja svjetske ekonomije

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Stanje američkog i drugih najvećih gospodarstva u svijetu pogoršava se brže nego što su vodeći ekonomisti predviđali prije samo sedmicu dana, s Velikom Britanijom koja je petak postala posljednja zemlja koja je iznenadila analitičare s dubinom svojih gospodarskih tegoba, izvijestili su tokom vikenda američki mediji.

Velika Britanija je iskazala najveće tromjesečno stezanje gospodarstva od 1980. od 6 posto, nakon što su izvještaji o većem usporavanju od očekivanoga stigla od Njemačke do Kine i Južne Koreje, navodi The Washington Post.

Najteža kreditna kriza od Velike depresije 1930-ih gurnula je gospodarstvo SAD-a u silaznu putanju krajem 2008. oštro rušeći bruto domaći proizvod - BDP.

BDP se smanjio po godišnjoj stopi 5,5 posto od oktobra do kraja decembra, što je prosječna procjena u ispitivanju Bloomberg Newsa, uoči objave tih podataka Ministarstva trgovine 30. januara.

Ti loši podaci, kažu analitičari, pokazuju kako se pucanje najvećeg kreditnog 'mjehura' u historiji prelijeva u realno gospodarstvo, širom svijeta, zatvarajući gradilišta, tjerajući poduzeća u stečaj i izbacujući milione ljudi s posla.

"U samo nekoliko dana imali smo veliko revidiranje na dolje, vidimo da je na putu čak i veće usporavanje nego što smo mislili", izjavio je Simon Johnson, bivši glavni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i viši suradnik Paterson instituta za međunarodnu ekonomiku, za The Washington Post.

Dubina teškoća, kažu analitičari, ukazuje da će države možda morati potrošiti više od milijardi dolara koje su već planirale za pakete poticaja, kako bi pokrenule svoja gospodarstva, te da će za globalni oporavak trebati dulje vremena, moguće da se protegne i u 2010. godinu.

Američki predsjednik Barack Obama i Kongres rade na prihvaćanju plana gospodarskih poticaja vrijednog 825 milijardi dolara do sredine februara, kako bi obuzdali ono što može biti najteža recesiju u poslijeratnom razdoblju.

Odbor za otvoreno tržište središnje banke - Federalnih rezervi (FED) sastat će se ove sedmice pod predsjedanjem Bena Bernankea, usred rastućih očekivanja da će uporabiti dodatne alate za pokretanje kreditiranja, nakon što je referentna kamatna stopa FED-a smanjena gotovo na nulu.

Recesija je ušla u "negativniju i pogubniju fazu u četvrtom tromjesečju", izjavio je za Bloomberg Brian Bethune, direktor finacijske ekonomike u IHS Global Insight-u, u Lexingtonu, Massachusetts.

Djelomični podaci koje je posljednjih dana objavila Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, ukazuju na veliko stezanje u posljednjim mjesecima 2008., blizu godišnjeg pada BDP od šest posto, kazao je Howard Archer, glavni britanski i europski ekonomist IHS Global Insighta u Londonu.