biznis
0

U septembru nastavak edukacije za zvanje HACCP menadžer

FENA
Sarajevska konsultantska kuća Bio-base narednog mjeseca, nakon ljetne pauze, nastavlja obuku za zvanje HACCP menadžer edukacijom o temi "HACCP sistem i njegova implementacija".

Ova edukacija, kako ističu iz Bio-base, bit će održana u Sarajevu od 12. do 16. septembra.

Edukativni program za zvanje HACCP menadžer (savjetnik za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane i bolesti prenosivih hranom) traje već više od četiri godine i podržan je od Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Edukaciju je do sada prošlo više od 400 osoba iz BiH, a u posljednje vrijeme interes iskazuju i osobe iz susjednih zemalja. Po završetku edukacije polaznicima se dodjeljuju certifikati.

Na edukaciji o temi "HACCP sistem i njegova implementacija" mogu učestvovati pojedinci s ili bez radnog iskustva, stručnjaci i uposlenici iz ugostiteljstva, proizvodnje, distribucije, transporta i trgovine hranom, veterine, sanitarnog inženjerstva, prehrambene tehnologije, poljoprivrede, agronomije, biohemije, hemije, biologije i tržni inspektori.

HACCP kao sistem kontrole sigurnosti hrane reguliran je Zakonom o hrani i Zakonom o veterinarstvu, a jedan je i od preduvjeta za izvoz na tržište EU.

Menadžment Bio-base cijeni da vrijeme HACCP-a u BiH tek dolazi. Neke firme su implementirale taj sistem u svoje poslovanje, a mnoge još to očekuje. HACCP je uvijek u zaštiti zdravlja potrošača i to znači da firme s tim sistemom postaju konkurentnije na tržištu