BiH
0

U ponedjeljak nastavak razgovora o novoj otkupnoj cijeni mlijeka

FENA
U ponedjeljak 18. augusta u federalnom Ministarstvu poljoprivrede nastavljaju se razgovori o zahtjevu farmera-proizvođača mlijeka za povećanje minimalne otkupne cijene mlijeka, saopćeno je danas iz Udruženja poljoprivrednika BiH.

Strane u razgovorima su farmeri koje predstavlja Inicijativni odbor za osnivanje Asocijacije proizvođača mlijeka, federalno resorno Ministarstvo i izabrani predstavnici mljekara.

Ovi razgovori intenzivno se vode već mjesec i pol dana a zadnja "seansa" bila je 11. augusta i na njoj predstavnici mljekara nisu prihvatili zahtjev za povećanje otkupne cijene na 0,75 maraka po litru.

Mljekare stoje na stanovištu da nemaju prostora za povećan je otkupne cijene, jer, navodno, već rade sa gubitkom.

Ministarstvo se već složilo da je proizvodna cijena mlijeka na farmama 1,08 KM (prosječno) te je najavilo da će se založiti da Vlada FBiH poveća premiju za mlijeko i tako dade svoj doprinos spasu ovoga najvažnijeg poljoprivrednog sektora.

Bez pristanka mljekara da povećaju otkupnu cijenu mlijeka nije moguće samo kroz državne potsticaje ni približno se približiti navedenoj proizvodnoj cijeni mlijeka.

Farmeri smatraju da je zastoj u razvoju mljekarskog sektora rezultat činjenice da velike mljekare, koje su uglavnom u rukama multinacionalnih kompanija, proizvode većinom konzumno mlijeko i slične jeftinije proizvode kraćeg roka trajanja, a da skuplje proizvode ( na pr., sireve i maslac) prave u drugim zemljama i prodaju nama, navodi se u današnjem saopćenju Udruženja poljoprivrednika BiH.

"Da je to tako, svjedoči i struktura uvoza mliječnih prerađevina. Tako je otkup mlijeka u BiH zamrznut na niskom nivou (svega 30 posto od proizvedene količine!) a uvoz se iz godine u godinu povećava", ističe se u saopćenju Udruženja koje potpisuje sekretar Sead Jeleč.