EBRD
0

U BiH postoji potencijal, ali su potrebne reforme

FENA
Peter Sanfey
Peter Sanfey
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ocjenjuje da je ekonomija u BiH u 2010. zabilježila skroman rast od 0,8 posto, te da je, bez obzira na svjetsku ekonomsku krizu, bh. privreda pokazala određenu otpornost.

Stručnjak za ekonomska pitanja u okviru EBRD-a Peter Sanfey kazao je kako u ovoj godini predviđaju rast bh. ekonomije od 2,2 posto, u prvom redu zbog povećane inostrane potražnje.

Nastavak implementacije reforme javnog sektora i poštivanje sporazuma s Međunarodnim monetarnim findom (MMF) ključni su elementi za ekonomski oporavak i budući održivi razvoj BiH, ocjena je EBRD-a.

„Kada je u pitanju ova godina, vidimo određene znake poboljšanja u eurozoni, a i globalno. U prilici smo da vidimo određena poboljšanja situacije i u drugim zemljama, u okruženju BiH“, rekao je Sanfey.

On je na prezentaciji Godišnji izvještaja EBRD-a za 2010. godinu kazao kako u toj finansijskoj instituciji smatraju da BiH posjeduje puno potencijala koji se mogu iskoristiti tek kada se provedu određene ustavne reforme.

Bez toga, kazao je, bit će teško ostvariti daljnji napredak ka efikasnijoj državi, implementaciji sveobuhvatnih reformi i rasta, te približavanje BiH ka EU.

Politička volja da se implementiraju teške mjere fiskalne konsolidacije, da se ekonomija dalje liberalizira, kao i da se poboljša poslovno okruženje, pomoći će BiH da se vrati na održivi model ekonomskog rasta, stav je EBRD-a.

Sanfey je rekao i da bi što ranije formiranje vlasti na nivou BiH pomoglo i kada je riječ o starnim ulaganjima.