Otvorena pisma
0

Tri kompanije zainteresovane za izgradnju HE Gornja Drina

SRNA
Foto: Srna
Foto: Srna
Komisija za provođenje postupka za izbor strateškog partnera za projekat "Hidroenergetski sistem Gornja Drina" otvorila je u četvrtak pisma grčke "Elektroprivrede", njemačke kompanije "RWE" i "China international water and electrical corporation" o zainteresovanosti za učešće u projektu energetski sistem "Gornja Drina", ukupne vrijednosti 450 miliona eura.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Milan Baštinac istakao je da su te tri kompanije ispoštovale predviđene rokove za dostavljanje neophodne dokumentacije.

"Bankarske garancije na milion eura su dostavljene prije predviđenog roka i validne su, kao i ostala neophodna dokumentacija", rekao je novinarima Baštinac.

On se zahvalio predstavnicima kompanija što su izrazili zainteresovanost za učešće u projektu.

Predstavnik njemačke kompanije "RWE" Milan Zuban naglasio je da se ova kompanija više od 100 godina bavi realizacijom projekata iz elektroenergetskog sektora.

Argiros Nomikos, predstavnik grčke "Elektroprivrede" istakao je da ova kompanija drugi put dostavlja ponudu za učešće u projektu energetski sistem "Gornja Drina".

"Kompanija koju predstavljam je najveća u Grčkoj i jedna od lidera na Balkanu. Godišnje proizvodimo oko 30 hiljada megavata električne energije", rekao je Nomikos.
Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Slavica Bogdanović istakla je da zainteresovani ponuđač za realizaciju projekta mora imati konsolidovani osnovni kapital od najmanje tri milijarde eura.

"Zainteresovana kompanija mora imati i ostvareni konsolidovani prihod iz elektroprivredne djelatnosti u posljednje tri godine od najmanje pet milijardi eura, te da u vlasništvu i suvlasništvu ima elektroenergetske objekte snage 2.000 megavata, kao i da raspolaže sa 250 miliona eura za izgradnju u periodu od pet godina", rekla je Bogdanović.

Ona je napomenula da će se projekat realizovati osnivanjem koncesionog društva.

 Poziv svim kompanijama zainteresovanim za strateško partnerstvo u ovom projektu objavljen je 28. juna, a rok za prijavu i dostavljanje dokumentacije produžen je 28. jula ove godine do 11. avgusta.

 Vlada RS je u aprilu donijela odluku o uslovima, kriterijumima i načinu izbora strateškog partnera za projekat "Hidroenergetski sistem Gornja Drina", koji čine četiri hidroelektrane.

 Sredstva za ovaj projekat će biti obezbijeđena izborom strateškog partnera. Predviđeno je da 49 posto ovog sistema bude vlasništvo RS, dok će većinski vlasnik od 51 posto biti strateški partner iz inostranstva.