biznis
0

Toyota najbolji proizvođač automobila na svijetu u 2012.

SRNA
Japanska kompanija Toyota ove godine će vratiti titulu najboljeg proizvođača automobila na svijetu, nakon pada na treće mjesto 2011. godine.

Kompanija za ovu godinu predviđa rast prodaje od 22 posto, odnosno 9,7 miliona vozila prodatih u cijelom svijetu. Najveći dio toga, oko 8,68 miliona, su njeni vlastiti modeli i vozila Lexus, javio je BBC.

Toyota je 2011. godine pala ispod američkog General motorsa i njemačkog Vokswagena, nakon što su cunami i zemljotres u Japanu, kao i poplave u Tajlandu, negativno uticale na proizvodnju.

Toyota je ranije imala "krunu" najvećeg proizvođača i prodavca automobila tri godine uzastopno, od 2008. do 2010. godine.

Potražnja za njihovim automobilima pala je i zbog negativnog publiciteta nakon masovnog vraćanja vozila iz prodaje zbog neispravnih dijelova od 2009. godine, što je naštetilo reputaciji ove firme, koja je uvijek važila kao pouzdana.

Osim toga, jačanje jena je potkopalo konkurenciju Toyote.

Ipak, u Toyoti očekuju povećanje prodaje za daljih dva posto 2013. godine i to većinom iz ogranka Hino, koji proizvodi kamione.

Privredni rast firme baziraće se na rastućoj međunarodnoj potražnji, jer Toyota očekuje veliki pad prodaje na domaćem tržištu naredne godine, nakon što su u septembru istekle vladine subvenbcije za prodaju automobila sa niskim nivoom emisije gasova.