biznis
0

TAP i BH-Gas potpisali memorandum o saradnji

FENA
Trans Adriatic Pipeline AG i bosanski operator sistema BH-Gas potpisali su Memoradum o razumijevanju i saradnji u cilju istraživanja mogućnosti za razvoj tržišta prirodnog gasa i unapređenja diverzifikacije snabdijevanja u jugoistočnoj Evropi.

Sigurnost snabdijevanja i diverzifikacija izvora gasa, posebno u regionu JIE, značajni su evropski ciljevi.

Ovo je druga inicijativa koje je TAP preuzeo u proteklim mjesecima kako bi načinio pozitivan doprinos ovim ciljevi, saopćeno je iz BH-Gasa.

U februaru ove godine TAP i hrvatski operator Plinacro zaključili su Memorandum o razumijevanju i saradnji s ciljem uspostave saradnje u brojnim područjima, a kako bi se osigurao koordinirani razvoj njihovih gasnih projekata.

TAP konzorcijum, kojeg čine evropski energetski lideri Statoil, E.ON Ruhrgas i EGL, ima za cilj izgradnju gasovoda preko Grčke, Albanije i Italije s ciljem dovođenja kaspijskog gasa u Evropu.

Gasovod će biti ključna komponenta u otvaranju Južnog gasnog koridora definiranog od EU.

TAP je predviđen s mogućnošću reverzibilnog protoka gasa, što će također unaprijediti pouzdanost u slučaju prekida snabdijevanja regije energijom.

Plinacro, zajedno sa BH-Gasom promovira Jadransko-jonski gasovod (IAP), koji predviđa dovođenje gasa u Hrvatsku, BiH, Crnu Goru i Albaniju.

IAP će unaprijediti energetsku sigurnost, kao i ekonomske koristi za regiju.

Generalni direktor TAP-a Kjetil Tungland kazao je kako je ovim potpisivanjem TAP načinio naredni korak kao odgovor na strateške izazove evropskog snabdijevanja energijom.

"Kao projekt isključivo iz privatnog sektora, koji se ne oslanja na javne finansije, nastojimo doprinijeti ispunjenju ključnih nacionalnih, regionalnih i evropskih ciljeva energetske politike. Zadovoljstvo nam je da smo potpisali sporazum sa još jednim ključnim partnerom i radujemo se realizaciji stvarnog progresa. Sada ćemo nastaviti naš rad kako bismo otvorili put za isporuke gasa čitavom regionu JIE", naveo je generalni direktor TAP-a.

Predsjednik Uprave BH-Gasa Almir Bečarević smatra potpisivanje Memoraduma o razumijevanju i saradnji sa TAP-om ključnim korakom koji će unaprijediti pouzdanost i diverzifikaciju isporuka gasa za jugoistočnu Evropu.

"BH-Gas je u potpunosti fokusiran na razvojne projekte, uključujući regionalne incijative kao što je projekt TAP, koji jasno predstavlja korak naprijed u kontekstu povećanja regionalne sigurnosti snabdijevanja. Po potpisivanju Ministarske deklaracije za Jadransko-jonski gasovod od Vijeća ministara BiH, ovo se čini logičan korak koji je također poduzet i od naših partnera u regiji poput hrvatske kompanije Plinacro. Naš krajnji cilj je osiguranje implementacije razvojnih projekata, te izvora prirodnog gasa preko učešća u projektima poput ovog", kazao je Bečarević.