biznis
12

Sutra pregovori s Gazpromom o novom ugovoru: Uvoz plina u BiH prepolovljen

Piše: N. N.
Foto: EPA
Foto: EPA
Predstavnici Energoinvesta danas putuju u Moskvu na nove pregovore o produženju ugovora sa Gazpromom o uvozu plina u BiH. Mehmed Koldžo, glavni pregovarač Energoinvesta s Gazpromom, kaže da je teško govoriti o uvjetima koji se mogu očekivati, ali je moguće da će BiH uvoziti plin po nešto nižoj cijeni.

Konkretnu cijenu po kojoj Energoinvest sada nabavlja plin i po kojoj ga prodaje BH-Gas, Koldžo nije mogao otkriti.

"BH-Gas na cijenu plina gleda kao na poslovnu tajnu i nismo u mogućnosti sada otkrivati detalje", kaže Koldžo.

Ipak, jasno je da je nabavna cijena u odnosu na prije nekoliko godina dosta niska.

"U odnosu na prije pet ili šest godina mi sada imamo 2,5 puta nižu cijenu gasa. No, sada je dolar nešto jači, tako da sve te parametre treba uzeti u obzir", kaže Koldžo.

Prema svim relevantnim pokazateljima, cijena ruskog plina iznosi blizu 200 dolara za 1.000 metara kubnih.

Poređenja radi, bh. građani su, navodi bivši direktor BH-Gasa Almir Bečarević, 2005/06. plin plaćali između 340 i 510 KM, dok sada cijena koju građani plaćaju iznosi 640 KM na hiljadu metara kubnih.

U ranijem intervjuu za Klix.ba sadašnji direktor BH-Gasa Mirza Sendijarević rekao je da je nabavna cijena poslovna tajna.

"Na konačnu cijenu plina utječe više faktora, kao što su troškovi transporta do BiH, trend kursa dolara u odnosu na KM, penali koji se zaračunavaju na dug prema snabdjevaču i transporterima plina, kamate za kredite...", kaže Sendijarević.

Cijena utječe na to da sve više građana odustaje od plina i prelazi na druge energente.

"Ovaj posao radim već 11 godina i tačno je da je došlo do smanjenja potrošnje plina. Prije 11 godina mi smo uvozili 350 miliona kubnih metara, a ove godine smo uvezli tek oko 160 miliona kubnih metara", kaže Koldžo.

Jedna od tema na pregovorima bit će i kašnjenje u plaćanju faktura, kao i kašnjenje u plaćanju ratnog duga.

Od maja ove godine nije uplaćeno skoro ništa na ime ratnog duga jer postoji spor između Ministarstva finansija FBiH i Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije.

"Novac stoji na računima, mi uredno prikupljamo sredstva, ali to nije uplaćivano Gazpromu. No, kako dolar stalno jača, a mi sredstva prikupljamo u markama, jasno je da smo svakim danom na gubitku", kaže Koldžo.

Poseban problem je činjenica da se krenulo u liberalizaciju tržišta, što znači da će ubuduće bilo ko moći uvoziti gas, pri čemu nije definisano kako će se nastaviti plaćanje ratnog duga.

"I do sada je samo FBiH plaćala ratni dug, RS nikada nije platila ni marke", zaključuje Koldžo.