biznis
21

"Srebrom srebri Srebrengrad" je projekat koji zapošljava i vraća nadu u Srebrenicu

Piše: S. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Aid Rifatbegović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Umjetnik i dizajner Aid Rifatbegović, autor suvenira "Sarajevska kocka", u Srebrenici pokreće značajan projekat pod nazivom "Srebrenica srebrom srebri". Osnovni cilj je otvoriti nova radna mjesta, ali i animirati društvo u manjim sredinama.

Zvanični suvenir sarajevske općine Stari Grad "Sarajevska kocka", nastavlja nadogradnju, ali u drugom ruhu. Naime, umjetnik Aid Rifatbegović ideju o "Sarajevskoj kocki", odlučio je proširiti i na jedinstven način implementirati u Srebrenici.

"Na ideju da pokrenemo neku pozitivnu priču u Srebrenici došli smo spontano, u saradnji sa portalom Posao.ba, Ambasadom Velike Britanije i načelnikom Općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem. 'Sarajevska kocka' samo je baza odakle ćemo graditi jedan sasvim novi brend koji će donijeti mnogo radosti i pozitivne energije u Srebrenicu", istakao je Rifatbegović u razgovoru za Klix.ba.

U Srebrenici je osiguran prostor gdje trenutno radi deset mladih Srebreničana, koji sklapaju 'Sarajevsku kocku', ali pod posebnim brendom "Srebrengrad". U toku je dvomjesečna obuka, koja je plaćena, ali su u planu brojni drugi projekti.

"Sarajevska kocka" pod brendom "Srebrengrad" imat će i nešto drugačije ruho, sa prepoznatljivim logom i srebrenim motivima. Plasman na tržište je već osiguran.

"Ovo je uvod u jednu lijepu priču, a ono što želim jeste da u mladim ljudima u Srebrenici probudim radnike, dizajnere, umjetnike, kreativce, kako bismo svi zajedno, u granicama svojih mogućnosti, doprinijeli razvoju lokalne sredine. Čitav ovaj projekat ima dva akcenta. Prvi je ekonomsko osnaživanje Srebrenice, jer je to baza, a drugi segment je duhovna nadgradnja, jer ćemo se truditi da organiziramo brojne kulturne manifestacije", izjavio je Rifatbegović.

Prva aktivnost koja je u najavi, a dio je projekta "Srebrom srebri Srebrengrad", održat će se u januaru, a riječ je o izložbi akademskog kipara Samira Sućeske. Osim toga, u planu je i organizovanje književnih večeri, mini koncerata i brojnih drugih aktivnosti.

Rifatbegović ističe da je u potpunosti posvećen projektu u Srebrenici, te je već donio odluku da se u potpunosti preseli u taj grad.

"Svim mladim ljudima savjetujem da se pokrenu i pokušaju implementirati ideje ukoliko ih imaju. Mnogo toga sami možete promijeniti, samo je bitna volja", poručio je Rifatbegović.