AKADEMIKA odlučila
0

"Srce Hercegovine" pionir kulturne industrije u BiH

FENA
Nezavisna tročlana komisija Akademske grupe iz Beograda (AKADEMIKA) ocjenjivala je oko stotinu projekata iz BiH i Srbije koje su stigli na javni poziv za dodjelu poticajnih grantova, u ukupnom iznosu od 10.000 EUR, za razvoj poduzetništva u kreativnim industrijama za samostalne umjetnike, udruženja građana, neprofitne organizacije, preduzetnike i tvrtke. Od pet najboljih projekata iz BiH odabran je i projekt "Srce Hercegovine" iz Mostara.

Uz Srce Hercegovine iz BiH su još odabrani: Extrem park, Banja Luka, Muzejska postavka Titova soba, Jablanica, Razvoj audio produkcije, Mostar, Omladinski IT inkubator i Petrovo, Mostar.

Tim povodom u izjavi za Fenu direktorica World Music Centra, idejni tvorac projekta "Srce Hercegovine" Aleksandra Savić je kazala kako je na spomenuti javni poziv kandidiran jedan segment iz cjelokupnog projekta "Srce Hercegovine" kojeg su implementirali s MDGF programom "Kultura za razvoj".

Riječ je o jedinstvenom turističkom proizvodu koji obuhvata kulturno povijesno nasljeđe, rukotvorine i gastronomiju u jednom proizvodu.

"Za nas je ovo veliko zadovoljstvo i čast. Već smo navikli da radimo pionirske projekte u našoj zemlji, ali nismo navikli na prepoznavanje i podršku relevantnih aktera. Srce Hercegovine kao pionirska ruta kulturnog turizma BiH, je vrlo složen projekt, ali evo ipak prepoznat od eksperata van naše zemlje", kazala je Savićeva.

Također, ona je pojasnila kako su sudionici javnog poziva prošli petodnevnu obuku izrade Poslovnog plana za svoje inicijative nakon čega imaju deset dana da finaliziraju svoje poslovne planove i pošalju na konačnu selekciju, na osnovu koje će biti donijeta odluka o dobitnicima poticajnih sredstava.

"Dodatna vrijednost ove obuke je i mogućnost stvaranja mreže i povezivanja, koja će svakako unaprijediti i naše individualne projekte", dodala je Savićeva.

Inače, Kreativna industrija, kao pojam, gotovo da je i nepoznata u BiH. Prva definicija kreativnih industrija pojavila se 1998. godine, u dokumentu britanske vlade Creative Industries Mapping Document, a nju su kasnije usvojili istraživači i političari širom svijeta.

Spomenuta definicija glasi: "Kreativne industrije su one aktivnosti koje potiču od individualne kreativnosti, vještine i talenta a koje imaju potencijal za stvaranje bogatstva i radnih mjesta kroz generisanje i eksploataciju intelektualne svojine".