Promo
5

Ako kupujete prvi vanjski namještaj, ovih pet grešaka ne smijete napraviti

Sponzorirani članak
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kupovina prve garniture za sjedenje u vrtu je jednako uzbudljiva kao i kupovina prve kuće s vrtom. Prije nego što požurite u salon namještaja, razmislite koji su najbolji komadi za sve vremenske uvjete za vaše dvorište ili verandu.

Slijedi pet stvari koje treba znati prije nego odaberete vanjski namještaj za vaš vrt.

Jeftin namještaj može vas koštati više

Kada kupujete vanjski namještaj, primijetit ćete da postoji veliki raspon cijena. Nikada nemojte kupovati namještaj samo zato što je jeftin. Umjesto toga provjerite kvalitet namještaja koji kupujete. Ukoliko je previše lagan, mogao bi kliziti svaki put kada želite sjesti na stolicu. Dakle, iako je niska cijena možda primamljiva, nemojte odmah posegnuti za kupovinom, jer jeftine stvari mogu biti lagane i slabe.

Neke nogare na stolu mogu biti pretanke za brodski pod

Ukoliko umjesto velikog otvorenog vrta imate malu drvenu palubu, izbjegavajte stolove i stolice s tankim nogarama jer mogu upadati između drvenih dasaka na palubi. Svaki put kada postavljate stolice morat ćete paziti, a morat ćete podsjećati i goste da čine to isto, što baš nije dobro za zabavu.

Neki vanjski namještaj može biti pogrešan za vaš prostor

Materijali od kojih se pravi vanjski namještaj su tikovina, nehrđajući čelik, aluminij, kovano željezo, šiblje i sintetička smola. Svaki materijal ima činjenice "za i protiv" koje ga čine idealnim za određenu klimu. Razmotrite prednosti različitih metala. Aluminij je lagan, što znači da nije dobar za područjana kojima ima jakih vjetrova. Nehrđajući čelik je težak i slabo se održava, pod suncem se može jako zagrijati pa nije idealan izbor ukoliko namještaj planirate ostaviti izložen suncu.

Ukoliko živite u mjestu gdje su kiše česte, preskočite drveni namještaj jer ćete u protivnom drvo morati tretirati svake godine kako biste ga zaštitili od pucanja i savijanja. Što se tiče prirodnih dijelova od pruća, oni su namijenjeni za pokrivene vanjske prostore. Sintetička smola od pruća je najbolji izbor ukoliko namještaj želite držati na otvorenom.

Zato dobro razmislite šta kupujete, jer to što se nalazite u odjeljku za vanjski namještaj ne znači da je sav namještaj idealan za vaš vanjski prostor, stoga se pobrinite da materijal koji odaberete odgovara klimi mjesta u kojem živite.

Trebat će vam plan kišnih dana

Iako ste garnituru za sjedenje kupili u odjelu vanjskog namještaja, morate zapamtiti da jastuci jednostavno nisu otporni na kišu. Stoga ih morate zaštiti ukoliko ne želite da ih sušite danima i da vam neugodno mirišu. Najbolji način je da pratite vremensku prognozu i kada pada kiša jastuke unosite u zatvoreni prostor ili jednostavno kupite zaštitne folije koje su vodootporne i budite sigurni da ste zaštitili jastuke tokom pljuskova.

Vanjski namještaj zaštitite od prljanja

Pazite gdje stavljate namještaj koji ste kupili za vaše dvorište kako se ne bi bespotrebno prljao. Ukoliko svoju garnituru stavite ispod drveta možete se suočiti s mrljama od ptičijeg izmeta koji se, nažalost, čak ni u veš-mašini ne može očistiti.

Ukoliko su vam za kupovinu namještaja potrebna dodatna sredstva, više informacija o ponudi Addiko banke možete dobiti ovdje.