UIO BiH
0

Smanjeni prihodi od carina na robu iz EU

FENA
Prihodi po osnovu naplaćenih carina na uvoz robe iz zemalja Evropske unije, u julu, augustu i septembru manji su za 23 posto u odnosu na isti period prošle godine, ali to neće utjecati na planirano prikupljanje prihoda u ovoj godini, izjavio je za Agenciju Fena portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

U spomenta tri mjeseca ove godine naplaćen je 71 milion KM carine na uvoz proizvoda iz zemalja EU, u istom periodu prošle godine naplaćena su 92 miliona KM.

Umanjeni prihodi po osnovu carine na uvoz proizvoda rezultat su ukidanja i smanjenja carina na proizvode s porijeklom iz EU, što je posljedica primjene privremenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u dijelu koji se odnosi na trgovinu.

Kovačević napominje da su i naplaćeni prihodi (PDV, carina, carinska evidencija i akciza) pri uvozu robe iz zemalja EU u julu, augustu i septembru ove godine iznosili 523 miliona KM, i veći su za 6,8 posto u odnosu na isti period 2007., kada je naplaćeno 490 miliona KM indirektnih poreza na uvoz robe iz EU.

Razlozi su povećanje količine uvoza robe i porast cijena na svjetskom tržistu.

Tako je u julu, augustu i septembru ove godine iz zemalja Evropske unije uvezeno robe u vrijednosti od milijardu i 844 miliona KM, što je za 26 posto više u odnosu na isti period prošle godine, kada je uvezeno robe u vrijednosti od milijardu i 460 miliona KM.

"Do povećanja vrijednosti uvezene robe iz Evropske unije dijelom je došlo zbog ukidanja i smanjenja carina na uvoz robe s porijeklom iz EU i zbog povećanja cijena robe na svjetskom tržištu", ponovio je Kovačević.

Plan za prikupljanje prihoda od indirektnih poreza u ovoj godini iznosi četiri milijarde i 830 miliona KM.

"Uprkos određenom smanjenju prihoda od carina na uvoz robe s porijeklom iz EU, Uprava za indirektno oporezivanje BiH će do kraja godine ispuniti zadani plan za ovu godinu i premašiti ga. Očekujemo da ćemo do kraja godine ostvariti netoprihode za raspodjelu korisnicima od pet milijardi KM”, zaključio je Kovačević.

Radi podsjećanja, privremeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom na snazi je od 1.jula 2008.

Primjenom ovog sporazuma, a u ovisnosti o vrsti proizvoda carinske stope su se smanjile na 90 posto, 75 posto ili 50 posto od ranijeg iznosa carine, a za neke proizvode carina je potpuno ukinuta.

Kovačević u izjavi za Fenu napominje da se smanjenje carinskih stopa odnosi isključivo na robu koja ima porijeklo iz EU, a ne svu koja se uvozi iz EU. Za veliku količinu robe porijeklom iz drugih dijelova svijeta vrši se reexport preko EU i na takvu robu naplaćuje se carina po starim carinskim stopama.

Za određene proizvode carina je već od 1.jula u potpunosti ukinuta i to za proizvode poput sireva, smrznutog povrća, određenih vrsta voća poput agruma, nepržene kafe, pšenice, ječma, raži, voćnih sokova, biljnih masti i ulja.

Za neke proizvode carine su od 1.jula smanjene na 75 posto dotadašnje vrijednosti i to primjerice za naftu i benzin.

Od 1.januara 2009. carine za ove proizvode bit će 50 posto vrijednosti carine koja se ranije naplaćivala, a od 1.januara 2010. godine 25 posto vrijednosti carine, a od 1.januara 2011. carina za ove proizvode bit će 0 posto.

Za proizvode poput kozmetike, novih automobila, traktora, motocikla, namještaja, bijele tehnike, audio i videotehnike, elektroničke opreme i računara, alata... carine su odmah po potpisivanju Sporazuma smanjene na 50 posto vrijednosti carine koja se ranije naplaćivala, a od početka iduće godine carina na ove proizvode bit će u potpunosti ukinuta.

Za nova putnička vozila carina je od 1. jula smanjena na 50 posto vrijednosti carine, dakle umjesto 15 posto carine, od početka jula se plaća 7,5 posto, a od početka 2009. carina na uvoz novih automobila s porijeklom iz EU bit će potpuno ukinuta.

Za polovna vozila carina se od 1. jula smanjila za 10 posto dosadašnje vrijednosti carine i postepeno će se smanjivati u pet godina dok ne bude potpuno ukinuta.