biznis
0

Slovenija: Daljnji rast inflacije, godišnja stopa na razini 5,7 posto

FENA
Inflacija u mjesecu studenome ove godine u Sloveniji je iznosila 0,9 posto, objavio je u petak slovenski statistički zavod.

Najveći ovomjesečni porast cijena životnih potrepština bio je u kategorijama odjeća i obuća (2,9 posto), stambeni troškovi (2 posto) i prijevoz (1,8 posto). Prema zadnjim statističkim podacima, sada godišnja stopa inflacije (rast cijena od studenog lani do studenog ove godine) iznosi 5,7 posto, a lani je jednogodišnja inflacija u ovo vrijeme bila samo 2,4 posto.

Zamjenik direktora vladina ureda za makroekonomske analize (UMAR) Boštjan Vasle izjavio je u petak da raste zabrinutost zbog učinka inflacijskih očekivanja, jer bi ona mogla izazvati neopravdano ugrađivanje očekivane inflacije u cijene za iduću godinu, iako se u idućoj godini očekuje smirivanje porasta cijena.

Predstavnici vlade već duže vrijeme tumače da je sadašnja inflacija većinom posljedica vanjskih utjecaja, u prvom redu porasta cijena nafte i hrane na svjetskom tržištu. Neki kritički usmjereni slovenski ekonomisti govore međutim o "pregrijavanju" gospodarstva koje je ove godine postizalo, uz visoku inflaciju, i izuzetno visoke stope rasta, a uz to upozoravaju i na visoko vanjsko zaduženje.

Vladi su oporba i kritičari njene gospodarske politike zadnjih mjeseci upućivali pozive da donese protuinflacijske mjere i smanji fiskalne troškove. Vlada je prošlog tjedna smanjila planirani proračunski deficit za iduću godinu, ali njeni predstavnici navode da viša inflacija nije neuobičajena u zemljama koje ostvaruju visoke stope rasta, kako je to slučaj u Sloveniji.