biznis
145

Školarci posjetili MBA Centar, pravili kroasane i učili o zanimanju pekar i tehnolog

Klix.ba
(Foto: Shahi Mim)
Kompanija MBA Centar je ugostila grupu djece iz Osnovne škole Musa Ćazim Ćatić zajedno sa njihovim vršnjacima iz škole Graf-Soden iz Friedrichshafena iz Njemačke.

Ovo je početak projekta MBA Centra koji u saradnji sa osnovnim i srednjim školama iz Bosne i Hercegovine otvara vrata svog poslovno-proizvodnog pogona, smještenog u industrijskoj zoni Vogošće, kako bi se djeci približila proizvodnja prehrambenih proizvoda.

Nakon edukativnog predavanja o procesu proizvodnje, djeca su zajedno sa svojim nastavnicima obišli halu za proizvodnju pekarskih proizvoda gdje su ispratili kompletan proces proizvodnje lisnatog tijesta: od zamjesa brašna, vode i ostalih sastojaka, koji se automatski doziraju iz silosa, preko oblikovanja tijesta do pečenja u robotiziranim pećima.

Djeca su bila jako sretna što su imala priliku i sama oblikovati tijesto te sebi pripremiti doručak koji im je bio poslužen u restoranu Slatko i Slano, koji se nalazi u sklopu poslovnog objekta MBA Centra. Ono što je djecu posebno oduševilo je savremeni proizvodni pogon kao i energetsko postrojenje u kojem se zahvaljujući sagorijevanju biomase stvara toplotna energija potrebna u procesu proizvodnje.

Svi ispušni gasovi i pare prolaze kroz tzv. ekoblok u kojem se vrši filtriranje te prećišćavanje tako da u atmosferu odlazi gas čistote 99,90%, a višak toplotne energije se koristi za zagrijavanje i hlađenje prostora, kao i za zagrijavanje sanitarne i tehničke vode. MBA Centar ima strateško opredjeljenje da proizvodi na ekološki prihvatljiv način te je u tu svrhu u pripremi i izgradnja solarne elektrane vršne snage 150 kW, koja će biti smještena na krovu proizvodne hale.

Osim što MBA Centar plasira svoje proizvode u velikim tržinim lancima i vlastitim maloprodajama, također obezbjeđuje i užine i tople obroke za školsku djecu i radnike. Prema izjavama tehnologa Kerima Kraljića i rukovodioca nabave Sabrine Kraljić, MBA Centar je na svom zemljištu pokrenuo i plasteničku proizvodnju organskog povrća kako bi obroci i užine bili zdravi i raznovrsni.

"Izuzetno ljubazno osoblje MBA Centra nam je omogućilo da steknemo uvid u zanimanja pekara i tehnologa, te se iskreno nadam da će se neko iz ove grupe učenika i odlučiti za jedno od njih. Također se nadam da će i druge škole krenuti našim stopama i na taj način propagirati ova zanimanja koja su u velikom deficitu", izjavila je profesorica Belma Smailagić.

Grupa djece koja je obišla MBA Centar je, nakon zajedničke fotografije, sa simboličnim poklonima zadovoljna napustila ovu kompaniju.

Već u narednoj sedmici MBA Centar ima dogovorenu još jednu posjetu koju njeni uposlenici sa nestrpljenjem očekuju.