biznis
274

Simbol Sarajeva: Europe grupacija je novi vlasnik hotela Holiday

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Simbol Sarajeva i XIV zimskih olimpijskih igara hotel Holiday, nekada poznat i kao Holiday Inn, dobio je novog vlasnika.

Nakon stečajnog postupka hotel Holiday će u budućnosti poslovati u sklopu Europe grupacije.

Tako će se Holiday u grupaciji priključiti hotelima Europe, Art, Astra i Astra Garni, saopćeno je na zvaničnoj Facebook stranici hotela Holiday.

Kako je za Klix.ba potvrdio novi vlasnik, više detalja bit će saopćeno u narednoj sedmici.

Austrijska HETA je je u martu 2016. raspisala javni poziv za prodaju ove nekretnine u centru grada. Prema javnom pozivu, prodajom je osim hotela obuhvaćeno i pripadajuće zemljište oko objekta, odnosno parking prostor ispred i iza hotela.

Najniža cijena po kojoj bi hotel mogao biti prodat je 28 miliona KM.

Podsjećamo, hotel Holiday je zatvoren u junu 2015. godine, a svi uposlenici su dobili otkaze. Općinski sud u Sarajevu je zatvorio hotel zbog sumnje da je uprava Holiday Resorta utajila porez u višemilionskim iznosima.

Hotel je izgrađen 1983. godine pred otvaranje XIV zimskih olimpijskih igara i nije prestajao sa radom ni u vrijeme ratne tragedije u Bosni i Hercegovini, kada je bio sjedište internacionalnih novinskih agencija.

Holiday sa ponosom nosi metaforu savremene bosanskohercegovačke historije, jer svojim postojanjem i poslovanjem aktivno svjedoči svim bitnijim dešavanjima i prekretnicama bh društva.